پاسخ فرکانسی میکروفون چیست

پاسخ فرکانسی میکروفون چیست
پاسخ فرکانسی میکروفون چیست

فقط آنلاین


مرجع:

جزییات بیشتر

اخطار: آخرین موجودی فعلی!

پاسخ فرکانسی میکروفون چیست


تاریخ در دسترس بودن

اشتراک گذاری

گوگل+


آشنایی با پاسخ فرکانسی میکروفن 


دریافت‌ کننده‌ :

اسم دوست شما * :

آدرس ایمیل دوست شما * :


* فیلدهای مورد نیاز

ارسال
 
یا 

انصراف

0 کاربر این محصول را لایک کرده اند.


حداقل تعداد سفارش خرید برای این محصول 1

افزودن به سبد خرید

افزودن به لیست دلخواه

منظور از پاسخ فرکانسی حساسیت میکروفون نسبت به فرکانس‌های مختلف با شدت یکسان است. به عنوان مثال میکروفونی که پاسخ فرکانسی آن در فرکانس‌های بالا بیشتر است، صدای خروجی آن نیز زیرتر می‌باشد.منحنی پاسخ فرکانسی، سطح سیگنال خروجی میکروفون را بر حسب دسیبل در فرکانس‌های گوناگون نشان می‌دهد. سطح خروجی در فرکانس یک کیلوهرتز جایی است که خط منحنی معادل صفر دسیبل است و سطوح سیگنال خروجی در سایر فرکانس‌ها در قیاس با سطح 0 دسیبل سنجیده می‌شوند. (فکر کنم یه کمی توضیحش نا مفهمو شد!!!)شکل منحنی پاسخ فرکانسی، نحوه‌ پاسخگویی میکروفون را به یک منبع صوتی که در فاصله‌ای مشخص قرار دارد معین می‌سازد. برای مثال میکروفونی با پاسخ فرکانسی پهن و یکنواخت، فرکانس‌های اصلی را به همان نسبتی که در منبع صوت هستند برای میکسر ارسال می‌کند. سیگنالی که این میکروفون به میکسر ارسال می‌کند بسیار شبیه صدایی است که توسط منبع صدا تولید شده است. اغلب میکروفون‌های یک جهتی هنگامی که در فاصله‌ی چند سانتی‌متری از منبع صوت استفاده می‌شوند فرکانس‌های پایین را بیشتر تقویت می‌کنند. شاید شنیده باشید هنگامی که یک مداح یا همخوان، میکروفون را در نزدیکی دهان خود نگه می‌دارد و می‌خواند صدای وی بم‌تر و پر حجم به گوش می‌رسد (معمولات مداح‌ها از این پدیده در شور خواندن برای پرحجم کردن صدا استفاده می‌کنند). این افزایش دامنه‌ی فرکانس‌های پایین، که متناسب با میزان نزدیکی میکروفون به منبع صوت است «پدیده‌ی مجاورت» نامیده‌ می‌شود و اغلب در منحنی پاسخ فرکانسی با خط چین مشخص می‌شود. اگر میکروفون بیش از حد به منبع صوت یا دهان نزدیک باشد ممکن است در صدا اعوجاج و خش (دیستورت) ایجاد شود که در پایین آمدن کیفیت صدا بسیار موثر است. اینکه در چه فاصله‌ای و در چه میزان از بلندی صدا، میکروفون دچار این افت کیفیت شود به نوع و جنس میکروفون بستگی دارد. البته برخی میکروفون‌های گران قیمت روی بدنه‌ی خود دکمه‌ای دارند که می‌تواند مانند فیلتری عمل کرده و تا حدودی اثرات پدیده‌ی مجاورت را جبران کند. همچنین می‌توان با استفاده از تنظیمات صدا بر روی میز صدا (میکسر یا اکو) تا حدودی این فرکانس‌های بم را تضعیف کرد تا صدا طبیعی‌تر به نظر‌آید. با این کار در حقیقت دامنه مولفه‌های فرکانس پایین که توسط میکروفون گرفته شده کاهش می‌یابد. این نکته را نیز نباید فراموش کرد که اگر حجم صدا و یا پدیده‌ی مجاورت زیاد باشد، در صدا اعوجاج ایجاد شده و این اعوجاج با تنظیمات میز صدا قابل برطرف کردن نیست.در عکس زیر پاسخ فرکانسی یک میکروفون را مشاهده می‌نمایید که پایین‌ترین فرکانسی که میکروفون می‌گیرد حدود 30 هرتز و بالاترین آن حدود 20K هرتز است. این میکروفون در 5k هرتز بیشتری گیرایی را داشته و در نتیجه صدایی میدرنج رو به زیر دارد. به عنوان مثال میکرفونی با همین پاسخ فرکانسی برای مداحانی با صدای بم مناسب است (گرچه از لحاظ اصول صدابرداری این پیشنهاد درست نیست!)

پدیده‌ی مجاورت یا بم شدن صدا در اثر نزدیکی بیش از حد میکروفون به دهان، با نقطه چین نشان داده شده است که فرکانس‌های حدود 150 هرتز را بیشتر از همه تحت تأثیر قرار می‌دهد.ضمنا این نمودار در دفترچه راهنمای میکروفون‌ها موجود است. هرچه برند میکروفون معتبرتر باشد، این نمودار دقیقتر و قابل اعتماد تر است.

اولین فردی باشید که نقد خود را می‌نویسید!


آشنایی با پاسخ فرکانسی میکروفن 

* فیلدهای مورد نیاز

ارسال
 
یا 

انصراف

سلام دوستان.انتخاب یک میکروفون مناسب با کاربرد،امری بسیار حیاتی و ضروری است.مدل های مختلفی از میکروفون ها در بازار وجود دارند و ممکن است شباهت های زیادی نیز به


ادامه قسمت اول

9-پاسخ قطبی میکروفون:پاسخ قطبی میکروفون یعنی محدوده ای که در آن،گیرندگی صوت را دارد،هر میکروفون،با توجه به نوع کپسول و یا طراحی اش،پاسخ قطبی منحصر خود را دارد.در پست میکروفون چیست(1)  به طور مفصل تمامی انواع پاسخ های قطبی را شرح داده ایم.پاسخ قطبی عمومی میکروفون ها معمولا در فرکانس 1 کیلو هرتز سنجیده میشود.اما میکروفون ها،در فرکانس های بم،تقریبا محدوده زیاد تری را پاسخ میدهند(امینی)،و هرچه فرکانس بالا تر رود،میکروفون بیش تر قسمت جلوی خود را پاسخ میدهد.این قضیه حتی برای میکروفون های امینی نیز صدق میکند،میکروفون هایی که طراحی شده اند تا کروی شکل ترین پاسخ ممکن را داشته باشند اما در فرکانس های بالا،باز هم پاسخشان مستقیم تر میشود.پاسخ فرکانسی میکروفون چیست

 

پاسخ قطبی نسبت به فرکانس در یک میکروفون شاتگان:

10-پاسخ فرکانسی میکروفون:این پارامتر نیز از مهم ترین پارامتر های میکروفون ها است.پاسخ فرکانسی،محدوده ی فرکانسی را مشخص میکند که میکروفون در آن محدوده،فرکانس های صدا را به خوبی دریافت میکند،به زبانی دیگر،محدوده ای از فرکانس ها که میکروفون در آن محدوده میتواند به خوبی فرکانس های اکوستیکی را به سیگنال های الکتریکی تبدیل کند.مسلما هرچه پاسخ فرکانسی بالا تر باشد،بهتر است.معمولا میکروفون های خازنی(کندانسور)از دینامیکی ها،پاسخ فرکانسی بهتری دارند اما به دلیل حساسیت بالا،به درد استدیو میخورند، و دینامیکی ها به درد استیج و اجرای لایو.در هنگام برسی مشخصات میکروفون،تنها به عدد پهنای باند میکروفون اکتفا نکنید،(مثلا از 50هرتز تا 18 کیلوهرتز)بلکه به سراغ منحنی پاسخ فرکانسی میکروفون بروید،هرچه این منحنی صاف تر باشد،و دقیقا در فرکانس های گفته شده کات آف کرده باشد،بهتر است.ممکن است میکروفونی،در یک فرکانس خاص،مثلا 1 کیلو هرتز،دارای تضعیف باشد یا برعکس،آن نقطه را بهتر دریافت کند،در آن صورت ممکن است صدایی که میخواهیم را ندهد و در فرکانس های میانی،تنظیم را مشکل سازد.

نکته:برخی از سازندگان حرفه ای،در باره ی میکروفون،ممکن است بیشتر از یک منحنی پاسخ فرکانسی در کاتالوگ محصولشان ذکر کنند،منحنی هایی که در فشار های صوتی متفاوت،در مکان های مختلف پاسخ قطبی میکروفون،در میدان های صوتی مختلف،و… از محصولشان اندازه گیری شده و ثبت شده است.

 

11-پاسخ فرکانسی در محور و فضای باز:این مشخصه،همان پاسخ فرکانس میکروفون است،بدون هیچ زاویه ای و کاملا روبه رو،نسبت به میکروفون و منبع صوت(0درجه).اما ممکن است در فواصل مختلفی از میکروفون سنجیده شود.

12-پاسخ فرکانسی در میدان بسته:این منحنی،نشان میدهد که میکروفون در فضای بسته و به همراه ریورب صدا،چه پاسخی میدهد.در این محیط،منبع صوت ممکن است کاملا در محور میکروفون نباشد،و صدا های ریورب شده با میکروفون برسد.صدا های ریورب شده در محیط،ممکن است حتی با شدتی بیش تر نسبت به در محور بودن میکروفون،به آن برسند،این کار،هنگامی جالب میشود که میکروفون های امینی را در محیط میدان بسته آزمایش کنیم،میبینیم که محیط باعث شده پاسخ فرکانسی میکروفون بیش تر شود،به خصوص در فرکانس های بالا.در فرکانس های پایین نیز شاهد پاسخ کاملا امینی،خواهیم بود.(دفیوز فیلد)

 

13-پاسخ خارج محور:اگر منبع صوت نسبت به میکروفون،با زاویه و یا در سمت های دیگر میکروفون قرار گرفته باشد،و پاسخ میکروفون در آن حالت برسی شود،به آن پاسخ خارج محور میگویند.هنگامی که صدا از سمت های مثلا کنار میکروفون به ممبران آن میرسند،مشکلات کوچکی ایجاد میشود،همچون تاخیر فازی،و نیز از بیت رفتن امواج به خاطر آن و …پاسخ میکروفون هایی با ممبران کوچکتر در تست خارج محور،بهتر نسبت به میکروفون های با ممبران بزرگ تر است.برسی این پارامتر ها،نشان میدهد که میکروفون،چقدر توانایی دریافت صدا های اطراف خودرا دارد.در یک میکروفون استدیو،و یا استیج،بهتر است این بازه،کمتر باشد،اما در میکروفون هایی که برای ریکورد صدای استریو به کار میروند،بهتر است این بازه گسترده باشد،که به شکل و ابعاد ممبران میکروفون،بستگی دارد.

 

 

14-اثر مجاورت:اگر میکروفون را به منبع صوت بسیار نزدیک کنیم،پاسخ فرکانسی در فرکانس بم،یا بیس،زیاد خواهد شد.یعنی اگر میکروفون در حالت عادی،پاسخ بمش از 50 هرتز شروع شود،در این حالت ممکن است فرکانس های 25 هرتز را نیز پاسخ دهد(همانند وقتی که مداح یا خواننده،میکروفون را بسیار نزدیک به دهان خود بگیرد!)این اثر،بستگی به سایز ممبران میکروفون و نیز فاصله اش با منبع صوت دارد.

 منحنی سمت چپ،پاسخ فرکانسی در اثر مجاورت را نشان میدهد:

پارامتر های بعد از قسمت 10،پارامتر های حرفه ای اما کم کاربرد تر میکروفون هستند به همین دلیل،معمولا در کاتالوگ میکروفون های معدودی درج میشوند.تغییرات این پارامترها،بستگی به شرایط محیط،نحوه ی استفاده و کاربرد میکروفون نیز دارند،که برسی آنها فقط کمی،کار را دقیق تر میکند.

مشخصات میکروفون ها(قسمت اول) میکروفون چیست؟(4) میکروفون چیست؟(3) میکروفون چیست؟(2) انواع میکروفون بخش سوم انواع میکروفون بخش دوم انواع میکروفون بخش اول میکروفون چیست؟(1)


بخش نظرات برای پاسخ به سوالات و یا اظهار نظرات و حمایت های شما در مورد مطلب جاری است.
پس به همین دلیل ازتون ممنون میشیم که سوالات غیرمرتبط با این مطلب را در انجمن های سایت مطرح کنید . در بخش نظرات فقط سوالات مرتبط با مطلب پاسخ داده خواهد شد .

شما نیز نظری برای این مطلب ارسال نمایید:



وبلاگ

تاثیر پاسخ فرکانسی در میکروفون

 محدوده فرکانس قابل شنوایی در حالت استاندارد و ایده ال حداکثر 20 تا 20000 هرتز است تاثیر پاسخ فرکانسی یک میکروفون محدوده بسامدیست که صدا را با تراز یکسان و با حداکثر اختلاف 3dB+- پخش می کند یعنی در یک تراز معین سطح صوتی یک بسامد تقریبا ثابت است و بیش از 3dB بلندتر یا کمتر نمی شود منحنی پاسخ فرکانسی یک میکروفون بصورت نموداری نشان داده می شود که محور عمدی ان دامنه (dB) و محور افقی ان بسامد (HZ) را نشان می دهد. در صورتی که منحنی به طور معقولی صاف یا تخت (فلت ) باشد پاسخ میکروفون رنگینی کمتری خواهد داشت و همه بسامد ها با سطح صوتی یکنواخت پخش خواهند شد اما تخت بودن لزوما مطلوب نیست .در مشاهده یک منحنی پاسخ دانستن اینکه میکروفون برای چه هدفی ساخته شده و نیازهای صوتی شما جیست مهم است.

 

پاسخ فرکانسی میکروفون چیست

آبان 20, 1398

اکولایزر گرافیکی یک نوع اکولایزر ثابت است که بجای کنترل کننده چرخشی دارای کنترلرهای کشویی است که فرکانس های مد نظر را تقویت یا تضعیف می کند به این علت گرافیکی نامیده می شود. در گذشته در سیستم های میز صدا این نوع اکولایزرها وجود نداشته و بصورت یک دستگاه جدا گانه تهیه و به […]

مهر 25, 1398

زاویه دریافت صدای میکروفون را الگوی زاویه دریافت صدا یا Polar pattrn می گویند . پاسخ جهتی طبق انچه در میکروفون ثبت شده است نیست و در فرکانس های مختلف رفتارهای متفاوتی از خود دارد. به عنوان مثال در فرکانسهای بم پاسخ جهتی کاردیود به سمت همه سویه حرکت می کند یا در فرکانس های […]

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دیدگاه

نام *

ایمیل *

وب‌سایت

هدف ما تضمین کیفیت محصولاتمان به مشتری است پس با اطمینان محصولاتمان را با 2 سال ضمانت ارائه می کنیم

آدرس دفتر:
تهران، خیابان ستارخان، خیابان شادمهر،
پایین تر از نصرت

تلفن:09123033255

ایمیل: shabakeseda98@gmail.com

در کار با میکروفن نکته ای که معمولا مورد بی توجهی قرار می گیرد امپدانس میکروفن می باشد. شاید دلیل این امر این باشد که امپدانس میکروفن یک فاکتور اساسی در میکروفن نمی باشد ، یعنی اگر بهترین امپدانس هم برای میکروفن انتخاب و استفاده نشود در کار میکروفن خللی وارد نمی شود. با این وجود برای داشتن بهترین کیفیت و تضمین کیفیت صدا باید این فاکتور را مورد توجه قرار داد.اگر شما به دنبال یک نتیجه گیری سریع هستید : استفاده از امپدانس پایین بهتر از امپدانس بالا است.اما اگر به دنبال بهترین کیفیت صدا هستید توجه شما را به ادامه مطلب جلب می کنم.امپدانس میکروفن چیست؟توجه به این نکته در باره کابلها و سرجک ها ضروری است که کابلهای تک مغری که در آنها از سرجک TRS استفاده می شود High Impedance و کابلهای دو مغری که در آنها از سرجک XLR استفاده می شود Low Impedance می باشند.در بازار میکروفن اصولا از سه نوع امپدانس توسط شرکتها استفاده می شود که عبارت اند از:1. Low Impedance: این دسته شامل امپدانسهای کمتر از 600 اهم می باشد.2. Medium Impedance: این دسته شامل امپدانسهای بین 600 تا 10000 اهم می باشد.3. High Impedance: این دسته شامل امپدانسهای بیش از 10000 می باشد.البته برخی میکروفن ها شامل هر سه دسته می باشند که قابل انتخاب است.کدام امپدانس را انتخاب کنیم؟میکروفن های امپدانس بالا در بازار دارای قیمت پایین تری هستند. نقطه ضعف این گونه میکروفن ها این است که در استفاده از کابل های بلند عملکرد خوبی ندارند. بدین ترتیب که در فاصله 5 تا 10 متر کیفیت صدا افت می کند ( فرکانس های بالای صدا ). به هر ترتیب این گونه میکروفن ها برای کارهای جدی مورد استفاده نیستند.معمولا میکروفن های امپدانس پایین توسط متخصصین توصیه می شوند.تنظیم کردن امپدانس با سایر لوازم:میکروفن ها تنها تجهیزاتی نیستند که در آنها امپدانس دارای اهمیت است. دستگاههای دیگری مانند Sound Mixer هم دارای درجه بندی اهمی هستند. توجه به این نکته ضروری است که یک میکروفن Low Impedance ضرورتا نمی تواند با سیستمی که Low Impedance است کار کند ، برای کار مطمئن شما نیازمند دانستن میزان دقیق امپدانس هستید بدین ترتیب که یک میکروفن امپدانس پایین باید به آن ورودی از Mixer متصل شود که دارای همان امپدانس یا امپدانس بالاتر باشد.

پاسخ فرکانسی یعنی عکس العملی که یک دستگاه نسبت به فرکانس های مختلف از خود نشان دهد. این یک خصوصیت تمامی میکروفن هاست که برخی فرکانسها را تقویت و برخی را تضعیف می کنند.نمودار پاسخ فرکانسی:نمودار نشان داده شده در زیر یک مثال از پاسخ فرکانسی یک میکروفن است. در این نمودار محور افقی بیانگر فرکانس بر حسب Hertz و محور عمودی بیانگر پاسخ بر حسب دسی بل db می باشد. در این نمونه مشاهده می شود که فرکانسهای اطراف 5kHz تقویت می شوند. 

 کدام پاسخ فرکانسی بهترین است؟پاسخ فرکانسی که دارای منحنی صاف و به اصطلاح Flat می باشد یک منحنی ایده آل می باشد. این بدین معنی است که میکروفن مورد نظر در مقابل هر صدایی با هر فرکانسی به یک میزان حساسیت دارد در نتیجه هیچ فرکانسی نه تقویت می شود نه تضعیف اما در واقعیت این شرایط ایده آل رخ نخواهد داد و تنها می توان به این شرایط نزدیک شد.اما نکته قابل توجه این است که در برخی مواقع پاسخ فرکانسی صاف مورد نظر کاربر نیست. به عنوان مثال در یک محیط پر سروصدا که هدف ضبط صدای یک شخص است، آن پاسخ فرکانسی مناسب است که صداهای فرکانس پایین که همان صدای محیط است را حذف کند.در مورد انواع میکرفونهایی که ذکر شد پاسخ فرکانسی میکروفن Condenser صاف تر از میکروفن Dynamic می باشد.


‌راهنمای مهندسان برودکستDownloads-icon

میکروفن یا صدابَر[۱] (به فرانسوی: microphone) دستگاه یا حسگری است که صدا را به جریان الکتریسیته تبدیل می‌کند.

میکروفن (به شکل محاوره‌ای مایک نامیده می‌شود(/ maɪk /) وسیله‌ای است که صوت را به الکتریسیته و نیز حسگری است که صوت را به سیگنال‌های الکتریکی تبدیل می‌کند. در سال ۱۸۷۶، امیل برلاینر نخستین میکروفن را اختراع کرد که به عنوان فرستنده‌ی صدا در تلفن‌ها به کار برده شد. میکروفن‌ها کاربردهای زیادی در تلفن، ضبط صوت، سیستم‌های کارائوکه، سمعک، ساخت فیلم و انیمیشن، مهندسی صوت، تلفن‌های رادیویی خصوصی (همانند واکی تاکی اما در مسافت‌های بیشتر)، بلند گوهای دستی، ساخت برنامه‌های رادیویی و تلویزیونی، ضبط صدا در رایانه‌ها، سیستم‌های تشخیص گفتار، voIP و نیز کاربردهای غیر صوتی (خارج از محدوده شنوایی انسان (از ۲۰ تا ۲۰۰۰۰ کیلو هرتز)) مانند بررسی فراصوت و سیستم‌های عیب‌یابی دارند.
امروزه بیشتر میکروفن‌ها از سیستم‌های القای الکترو مغناطیسی (میکروفن‌های پویا (دینامیک))، تغییر گنجایش خازنی (میکروفن‌های خازنی (کندانسر))، تنش پیزوالکتریسیته و سوار سازی (مدولاسیون) نوری برای تولید سیگنال الکتریکی از امواج مکانیکی بهره می‌برند. هر میکروفون دارای چهار خصوصیت اصلی است:

انواع میکروفون ها از نظر ساختاری به دو نوع دینامیکی و خازنی تقسیم می شوند ولی از نظر کاربرد میکروفون ها دارای انواعی مانند یقه ای، سخنرانی، استودیو و… هستند.

در میکروفن‌های دینامیک، سیگنال صدا با حرکت کردن یک هادی در میان یک میدان مغناطیسی ایجاد می‌شود. در بیشتر میکروفون‌های دینامیک یک دیافراگم بسیار باریک و سبک در پاسخ به فشار هوا حرکت می‌کند. حرکت دیافراگم باعث حرکت یک سیم پیچ صدای معلق در میان یک میدان مغناطیسی می‌شود، و منجر به ایجاد جریان الکتریکی کوچکی می‌شود. میکروفون‌های دینامیک حساسیت کمتری (در مقابل فشار هوا و فرکانس‌های بالا) نسبت به میکروفون‌های خازنی دارند و معمولاً می‌توانند در شرایط سخت تری کار کنند. همچنین این میکروفون‌ها ارزان‌تر هستند و برای ضبط صدای درامز و گیتار الکتریک مناسب تر می‌باشند. مناسب‌ترین میکروفون برای snare میکروفون Shure SM۵۷ (که برای آمپلی فایر گیتار نیز عالی هستند). بسیاری از مهندسان از میکروفون Sennheiser MD۴۲۱ برای toms و AKG D۱۱۲ برای باس درام استفاده می‌کنند.

اگر به دنبال وفاداری کامل به منبع صدا هستید، باید از میکروفون خازنی استفاده کنید. میکروفون‌های خازنی در مقابل میکروفون‌های دینامیک، واکنش بهتری نسبت به «سرعت» و تحرک امواج صوتی نشان می‌دهند. این سیستم مکانیکی ساده شامل یک دیافراگم نازک و کشیده شده‌است که در نزدیکی یک صفحه فلزی قرار گرفته‌است (backplate). این آرایش یک خازن ایجاد می‌کند که بار الکتریکی خود را از یک منبع خارجی دریافت می‌کند – باتری یا منبع برق اختصاصی، یا فانتوم پاور از میکسر. دیافراگم در پاسخ به تغییر فشار هوا به آرامی می‌لرزد و باعث تغییر ظرفیت خازن و ایجاد سیگنال خروجی میکروفون می‌شود. میکروفون‌های خازنی در دو نوع ترانزیستوری و لامپی و در اشکال و ابعاد مختلف تولید می‌شوند – اما همه آن‌ها بر اساس این اصول کار می‌کنند. برخلاف سایر میکروفن‌ها، میکروفن خازنی به مولد برق DC و یک پیش‌تقویت‌کننده احتیاج دارد.
میکروفن خازنی دارای معایبی است که بزرگی و حساسیت بیش از حد از آن جمله هستند. ضمناً در مقابل منابع صوتی بلند مجاور دچار واپیچیدگی خواهد شد.
این میکروفن کیفیت بسیار خوبی از صدا تولید می‌کند (معمولاً ۲۰ تا ۱۸۰۰۰ هرتز) و نسبت به صداهای گذرا واکنش بسیار بالائی دارد. از میکروفن خازنی برای صدابرداری بسیار حساس استفاده می‌شود (صدابرداری در صحنه‌های متحرک و ایستا) به‌ویژه هنگامی که منبع صوتی در فاصلهٔ دور قرار دارد (به‌صورت میکروفن آویز در ارکسترهای بزرگ). از طرف دیگر می‌توان این میکروفن را به‌عنوان بوم صدا، بوم دستی، پایه‌ای و آویز نیز به‌کار گرفت.
پاسخ فرکانسی میکروفون چیست

بهاره آماده

این نوع میکروفن نیز، نوع خاصی از میکروفن خازنی است که کاربرد وسیعی به عنوان میکروفن شخصی یا میکروفن مخفی دارد و دارای کیفیت خوبی در صدابرداری است. این نوع نسبتاً ارزان و کوچک میکروفن دارای دیافراگم پلاستیکی است که بار الکترو استاتیک ‘دایم’ دارد؛ از این‌رو به ولتاژ قطبی نیاز نخواهد داشت. تقویت‌کنندهٔ کوچکی که با باتری کار می‌کند در محفظهٔ میکروفن کار گذاشته شده‌است. در اثر کهنه شدن و کار کردن زیاد، اشکالاتی در عملکرد این میکروفن پدید می‌آید؛ از جمله، از بین رفتن فرکانس‌های بالا، کاهش حساسی و افزایش نوفهٔ زمینه. اختلالات در این میکروفن بر اثر رطوبت زیاد، بخار، حرارت و گرد و خاک سرعت بیشتری می‌گیرد.

میکروفون‌های ریبون اولین میکروفون‌های هدایتی (directional) بودند که از لحاظ تجاری به موفقیت رسیدند و در دوره طلایی رادیو کاربرد وسیعی داشتند. امروزه میکروفون‌های ریبون، با تلاش شرکت‌هایی مانند Royer، در حال بازگشتن به عرصه صدا هستند. میکروفون‌های ریبون به جای سطح فشار صدا (SPL) به سرعت مولکول‌های هوا واکنش نشان می‌دهند و در آن‌ها المان معلق و بسیار کوچکی در یک میدان مغناطیسی قوی حرکت می‌کنند. در کاربردهای استودیویی این تفاوت عملکردی مهم نیست، هرچند می‌تواند در حین ضبط در فضای باز و در روزهایی که باد می‌وزد حیاتی باشد! میکروفون‌های ریبون قدیمی مانند RCA ۴۴ و ۷۷DX بیش از اندازه ظریف و حساس بودند؛ میکروفون‌های ریبون امروزی – مانند Royer R۱۲۱ و R۱۲۲ – طوری طراحی شده‌اند که تحمل استفاده سنگین استودیویی را داشته باشند.

میکروفون‌های USB یکی از پیشرفت‌های جدید در فناوری میکروفون هستند و دارای تمام اجزای میکروفون‌های سنتی می‌باشند: کپسول، دیافراگم و غیره. تفاوت این میکروفون در داشتن دو مدار اضافی است: یک پری آمپلی فایر داخلی و یک مبدل آنالوگ به دیجیتال (A/D). پری آمپلی فایر اتصال میکروفون به میکسر یا پری آمپلی فایر میکروفون خارجی را غیرضروری می‌سازد. مبدل A/D خروجی میکروفون را از آنالوگ (ولتاژ) به دیجیتال (داده) تبدیل می‌کند، تا بتواند به‌طور مستقیم وارد رایانه شود و توسط نرم‌افزار ضبط خوانده شود. این میکروفون ضبط دیجیتال پرتابل را بسیار آسان می‌کند. تنها کافی است میکروفون را به رایانه متصل کنید، نرم‌افزار DAW را اجرا نمایید و کلید ضبط را بزنید!

طی سال‌های اخیر، روند رشد ارتباطات بدون سیم با ظهور تلفن‌های سلولی جهش بزرگی نمود. این درحالیست که در سال ۲۰۰۳ ارتباطات بی‌سیم یکصدمین سالگرد تولد خود را جشن گرفت. صد سال پیش و در تاریخ ۱۹ ژوئن ۱۹۰۳ نخستین پیام تلگراف بدون سیم برفراز آتلانتیک تا انگلستان توسط رئیس‌جمهور روزولت مخابره شد و این نقطه آغاز ارتباطات بی‌سیم و تولد آن به‌شمار می‌رود، بطوریکه امروزه ارتباطات بی‌سیم به گونه‌ای در ابعاد زندگی ما نفوذ کرده‌است. میکروفن‌های بی‌سیم نیز از این موضوع مستثنی نیستند و هم‌اکنون بیش از ۲۰۰ نوع مختلف از این میکروفن‌ها توسط سازندگان در سرتاسر دنیا تولید و عرضه می‌شوند.

یک سیستم میکروفن بی‌سیم، معمولاً متشکل از سه بخش اصلی شامل: میکروفون، فرستنده و گیرنده است. اما آنچه که قابلیت حذف سیم را نسبت به سیستم‌های میکروفن معمولی به این تجهیزات می‌بخشد، قطعاً اجزاء فرستنده و گیرنده آن می‌باشند. بخش فرستنده این تجهیزات معمولاً در قالب یک مجموعه و به همراه بخش میکروفن و فاقد سیم، ادغام و عرضه می‌شوند.

در سیستم‌های جدید میکروفن بدون سیم، دو آنتن مختلف، یکی بر روی بخش فرستنده و دیگری بر روی قسمت گیرنده وجود دارد. هنگامیکه فاصله فرستنده از آنتن گیرنده بیش از حد مجاز افزایش می‌یابد، در این حالت صدا و سیگنال‌های رادیویی دچار تحریف و نویز می‌شوند. به علاوه استفاده از امواج بالای فرکانسی باند (UHF) که دارای طول موج کوتاه تری نسبت به (VHF) می‌باشند، باعث کاهش بازتابش سیگنال‌ها در محیط مورد استفاده می‌شود.

میکروفن یا صدابَر[۱] (به فرانسوی: microphone) دستگاه یا حسگری است که صدا را به جریان الکتریسیته تبدیل می‌کند.

میکروفن (به شکل محاوره‌ای مایک نامیده می‌شود(/ maɪk /) وسیله‌ای است که صوت را به الکتریسیته و نیز حسگری است که صوت را به سیگنال‌های الکتریکی تبدیل می‌کند. در سال ۱۸۷۶، امیل برلاینر نخستین میکروفن را اختراع کرد که به عنوان فرستنده‌ی صدا در تلفن‌ها به کار برده شد. میکروفن‌ها کاربردهای زیادی در تلفن، ضبط صوت، سیستم‌های کارائوکه، سمعک، ساخت فیلم و انیمیشن، مهندسی صوت، تلفن‌های رادیویی خصوصی (همانند واکی تاکی اما در مسافت‌های بیشتر)، بلند گوهای دستی، ساخت برنامه‌های رادیویی و تلویزیونی، ضبط صدا در رایانه‌ها، سیستم‌های تشخیص گفتار، voIP و نیز کاربردهای غیر صوتی (خارج از محدوده شنوایی انسان (از ۲۰ تا ۲۰۰۰۰ کیلو هرتز)) مانند بررسی فراصوت و سیستم‌های عیب‌یابی دارند.
امروزه بیشتر میکروفن‌ها از سیستم‌های القای الکترو مغناطیسی (میکروفن‌های پویا (دینامیک))، تغییر گنجایش خازنی (میکروفن‌های خازنی (کندانسر))، تنش پیزوالکتریسیته و سوار سازی (مدولاسیون) نوری برای تولید سیگنال الکتریکی از امواج مکانیکی بهره می‌برند. هر میکروفون دارای چهار خصوصیت اصلی است:

انواع میکروفون ها از نظر ساختاری به دو نوع دینامیکی و خازنی تقسیم می شوند ولی از نظر کاربرد میکروفون ها دارای انواعی مانند یقه ای، سخنرانی، استودیو و… هستند.

در میکروفن‌های دینامیک، سیگنال صدا با حرکت کردن یک هادی در میان یک میدان مغناطیسی ایجاد می‌شود. در بیشتر میکروفون‌های دینامیک یک دیافراگم بسیار باریک و سبک در پاسخ به فشار هوا حرکت می‌کند. حرکت دیافراگم باعث حرکت یک سیم پیچ صدای معلق در میان یک میدان مغناطیسی می‌شود، و منجر به ایجاد جریان الکتریکی کوچکی می‌شود. میکروفون‌های دینامیک حساسیت کمتری (در مقابل فشار هوا و فرکانس‌های بالا) نسبت به میکروفون‌های خازنی دارند و معمولاً می‌توانند در شرایط سخت تری کار کنند. همچنین این میکروفون‌ها ارزان‌تر هستند و برای ضبط صدای درامز و گیتار الکتریک مناسب تر می‌باشند. مناسب‌ترین میکروفون برای snare میکروفون Shure SM۵۷ (که برای آمپلی فایر گیتار نیز عالی هستند). بسیاری از مهندسان از میکروفون Sennheiser MD۴۲۱ برای toms و AKG D۱۱۲ برای باس درام استفاده می‌کنند.

اگر به دنبال وفاداری کامل به منبع صدا هستید، باید از میکروفون خازنی استفاده کنید. میکروفون‌های خازنی در مقابل میکروفون‌های دینامیک، واکنش بهتری نسبت به «سرعت» و تحرک امواج صوتی نشان می‌دهند. این سیستم مکانیکی ساده شامل یک دیافراگم نازک و کشیده شده‌است که در نزدیکی یک صفحه فلزی قرار گرفته‌است (backplate). این آرایش یک خازن ایجاد می‌کند که بار الکتریکی خود را از یک منبع خارجی دریافت می‌کند – باتری یا منبع برق اختصاصی، یا فانتوم پاور از میکسر. دیافراگم در پاسخ به تغییر فشار هوا به آرامی می‌لرزد و باعث تغییر ظرفیت خازن و ایجاد سیگنال خروجی میکروفون می‌شود. میکروفون‌های خازنی در دو نوع ترانزیستوری و لامپی و در اشکال و ابعاد مختلف تولید می‌شوند – اما همه آن‌ها بر اساس این اصول کار می‌کنند. برخلاف سایر میکروفن‌ها، میکروفن خازنی به مولد برق DC و یک پیش‌تقویت‌کننده احتیاج دارد.
میکروفن خازنی دارای معایبی است که بزرگی و حساسیت بیش از حد از آن جمله هستند. ضمناً در مقابل منابع صوتی بلند مجاور دچار واپیچیدگی خواهد شد.
این میکروفن کیفیت بسیار خوبی از صدا تولید می‌کند (معمولاً ۲۰ تا ۱۸۰۰۰ هرتز) و نسبت به صداهای گذرا واکنش بسیار بالائی دارد. از میکروفن خازنی برای صدابرداری بسیار حساس استفاده می‌شود (صدابرداری در صحنه‌های متحرک و ایستا) به‌ویژه هنگامی که منبع صوتی در فاصلهٔ دور قرار دارد (به‌صورت میکروفن آویز در ارکسترهای بزرگ). از طرف دیگر می‌توان این میکروفن را به‌عنوان بوم صدا، بوم دستی، پایه‌ای و آویز نیز به‌کار گرفت.
پاسخ فرکانسی میکروفون چیست

بهاره آماده

این نوع میکروفن نیز، نوع خاصی از میکروفن خازنی است که کاربرد وسیعی به عنوان میکروفن شخصی یا میکروفن مخفی دارد و دارای کیفیت خوبی در صدابرداری است. این نوع نسبتاً ارزان و کوچک میکروفن دارای دیافراگم پلاستیکی است که بار الکترو استاتیک ‘دایم’ دارد؛ از این‌رو به ولتاژ قطبی نیاز نخواهد داشت. تقویت‌کنندهٔ کوچکی که با باتری کار می‌کند در محفظهٔ میکروفن کار گذاشته شده‌است. در اثر کهنه شدن و کار کردن زیاد، اشکالاتی در عملکرد این میکروفن پدید می‌آید؛ از جمله، از بین رفتن فرکانس‌های بالا، کاهش حساسی و افزایش نوفهٔ زمینه. اختلالات در این میکروفن بر اثر رطوبت زیاد، بخار، حرارت و گرد و خاک سرعت بیشتری می‌گیرد.

میکروفون‌های ریبون اولین میکروفون‌های هدایتی (directional) بودند که از لحاظ تجاری به موفقیت رسیدند و در دوره طلایی رادیو کاربرد وسیعی داشتند. امروزه میکروفون‌های ریبون، با تلاش شرکت‌هایی مانند Royer، در حال بازگشتن به عرصه صدا هستند. میکروفون‌های ریبون به جای سطح فشار صدا (SPL) به سرعت مولکول‌های هوا واکنش نشان می‌دهند و در آن‌ها المان معلق و بسیار کوچکی در یک میدان مغناطیسی قوی حرکت می‌کنند. در کاربردهای استودیویی این تفاوت عملکردی مهم نیست، هرچند می‌تواند در حین ضبط در فضای باز و در روزهایی که باد می‌وزد حیاتی باشد! میکروفون‌های ریبون قدیمی مانند RCA ۴۴ و ۷۷DX بیش از اندازه ظریف و حساس بودند؛ میکروفون‌های ریبون امروزی – مانند Royer R۱۲۱ و R۱۲۲ – طوری طراحی شده‌اند که تحمل استفاده سنگین استودیویی را داشته باشند.

میکروفون‌های USB یکی از پیشرفت‌های جدید در فناوری میکروفون هستند و دارای تمام اجزای میکروفون‌های سنتی می‌باشند: کپسول، دیافراگم و غیره. تفاوت این میکروفون در داشتن دو مدار اضافی است: یک پری آمپلی فایر داخلی و یک مبدل آنالوگ به دیجیتال (A/D). پری آمپلی فایر اتصال میکروفون به میکسر یا پری آمپلی فایر میکروفون خارجی را غیرضروری می‌سازد. مبدل A/D خروجی میکروفون را از آنالوگ (ولتاژ) به دیجیتال (داده) تبدیل می‌کند، تا بتواند به‌طور مستقیم وارد رایانه شود و توسط نرم‌افزار ضبط خوانده شود. این میکروفون ضبط دیجیتال پرتابل را بسیار آسان می‌کند. تنها کافی است میکروفون را به رایانه متصل کنید، نرم‌افزار DAW را اجرا نمایید و کلید ضبط را بزنید!

طی سال‌های اخیر، روند رشد ارتباطات بدون سیم با ظهور تلفن‌های سلولی جهش بزرگی نمود. این درحالیست که در سال ۲۰۰۳ ارتباطات بی‌سیم یکصدمین سالگرد تولد خود را جشن گرفت. صد سال پیش و در تاریخ ۱۹ ژوئن ۱۹۰۳ نخستین پیام تلگراف بدون سیم برفراز آتلانتیک تا انگلستان توسط رئیس‌جمهور روزولت مخابره شد و این نقطه آغاز ارتباطات بی‌سیم و تولد آن به‌شمار می‌رود، بطوریکه امروزه ارتباطات بی‌سیم به گونه‌ای در ابعاد زندگی ما نفوذ کرده‌است. میکروفن‌های بی‌سیم نیز از این موضوع مستثنی نیستند و هم‌اکنون بیش از ۲۰۰ نوع مختلف از این میکروفن‌ها توسط سازندگان در سرتاسر دنیا تولید و عرضه می‌شوند.

یک سیستم میکروفن بی‌سیم، معمولاً متشکل از سه بخش اصلی شامل: میکروفون، فرستنده و گیرنده است. اما آنچه که قابلیت حذف سیم را نسبت به سیستم‌های میکروفن معمولی به این تجهیزات می‌بخشد، قطعاً اجزاء فرستنده و گیرنده آن می‌باشند. بخش فرستنده این تجهیزات معمولاً در قالب یک مجموعه و به همراه بخش میکروفن و فاقد سیم، ادغام و عرضه می‌شوند.

در سیستم‌های جدید میکروفن بدون سیم، دو آنتن مختلف، یکی بر روی بخش فرستنده و دیگری بر روی قسمت گیرنده وجود دارد. هنگامیکه فاصله فرستنده از آنتن گیرنده بیش از حد مجاز افزایش می‌یابد، در این حالت صدا و سیگنال‌های رادیویی دچار تحریف و نویز می‌شوند. به علاوه استفاده از امواج بالای فرکانسی باند (UHF) که دارای طول موج کوتاه تری نسبت به (VHF) می‌باشند، باعث کاهش بازتابش سیگنال‌ها در محیط مورد استفاده می‌شود.

میکروفن یا صدابَر[۱] (به فرانسوی: microphone) دستگاه یا حسگری است که صدا را به جریان الکتریسیته تبدیل می‌کند.

میکروفن (به شکل محاوره‌ای مایک نامیده می‌شود(/ maɪk /) وسیله‌ای است که صوت را به الکتریسیته و نیز حسگری است که صوت را به سیگنال‌های الکتریکی تبدیل می‌کند. در سال ۱۸۷۶، امیل برلاینر نخستین میکروفن را اختراع کرد که به عنوان فرستنده‌ی صدا در تلفن‌ها به کار برده شد. میکروفن‌ها کاربردهای زیادی در تلفن، ضبط صوت، سیستم‌های کارائوکه، سمعک، ساخت فیلم و انیمیشن، مهندسی صوت، تلفن‌های رادیویی خصوصی (همانند واکی تاکی اما در مسافت‌های بیشتر)، بلند گوهای دستی، ساخت برنامه‌های رادیویی و تلویزیونی، ضبط صدا در رایانه‌ها، سیستم‌های تشخیص گفتار، voIP و نیز کاربردهای غیر صوتی (خارج از محدوده شنوایی انسان (از ۲۰ تا ۲۰۰۰۰ کیلو هرتز)) مانند بررسی فراصوت و سیستم‌های عیب‌یابی دارند.
امروزه بیشتر میکروفن‌ها از سیستم‌های القای الکترو مغناطیسی (میکروفن‌های پویا (دینامیک))، تغییر گنجایش خازنی (میکروفن‌های خازنی (کندانسر))، تنش پیزوالکتریسیته و سوار سازی (مدولاسیون) نوری برای تولید سیگنال الکتریکی از امواج مکانیکی بهره می‌برند. هر میکروفون دارای چهار خصوصیت اصلی است:

انواع میکروفون ها از نظر ساختاری به دو نوع دینامیکی و خازنی تقسیم می شوند ولی از نظر کاربرد میکروفون ها دارای انواعی مانند یقه ای، سخنرانی، استودیو و… هستند.

در میکروفن‌های دینامیک، سیگنال صدا با حرکت کردن یک هادی در میان یک میدان مغناطیسی ایجاد می‌شود. در بیشتر میکروفون‌های دینامیک یک دیافراگم بسیار باریک و سبک در پاسخ به فشار هوا حرکت می‌کند. حرکت دیافراگم باعث حرکت یک سیم پیچ صدای معلق در میان یک میدان مغناطیسی می‌شود، و منجر به ایجاد جریان الکتریکی کوچکی می‌شود. میکروفون‌های دینامیک حساسیت کمتری (در مقابل فشار هوا و فرکانس‌های بالا) نسبت به میکروفون‌های خازنی دارند و معمولاً می‌توانند در شرایط سخت تری کار کنند. همچنین این میکروفون‌ها ارزان‌تر هستند و برای ضبط صدای درامز و گیتار الکتریک مناسب تر می‌باشند. مناسب‌ترین میکروفون برای snare میکروفون Shure SM۵۷ (که برای آمپلی فایر گیتار نیز عالی هستند). بسیاری از مهندسان از میکروفون Sennheiser MD۴۲۱ برای toms و AKG D۱۱۲ برای باس درام استفاده می‌کنند.

اگر به دنبال وفاداری کامل به منبع صدا هستید، باید از میکروفون خازنی استفاده کنید. میکروفون‌های خازنی در مقابل میکروفون‌های دینامیک، واکنش بهتری نسبت به «سرعت» و تحرک امواج صوتی نشان می‌دهند. این سیستم مکانیکی ساده شامل یک دیافراگم نازک و کشیده شده‌است که در نزدیکی یک صفحه فلزی قرار گرفته‌است (backplate). این آرایش یک خازن ایجاد می‌کند که بار الکتریکی خود را از یک منبع خارجی دریافت می‌کند – باتری یا منبع برق اختصاصی، یا فانتوم پاور از میکسر. دیافراگم در پاسخ به تغییر فشار هوا به آرامی می‌لرزد و باعث تغییر ظرفیت خازن و ایجاد سیگنال خروجی میکروفون می‌شود. میکروفون‌های خازنی در دو نوع ترانزیستوری و لامپی و در اشکال و ابعاد مختلف تولید می‌شوند – اما همه آن‌ها بر اساس این اصول کار می‌کنند. برخلاف سایر میکروفن‌ها، میکروفن خازنی به مولد برق DC و یک پیش‌تقویت‌کننده احتیاج دارد.
میکروفن خازنی دارای معایبی است که بزرگی و حساسیت بیش از حد از آن جمله هستند. ضمناً در مقابل منابع صوتی بلند مجاور دچار واپیچیدگی خواهد شد.
این میکروفن کیفیت بسیار خوبی از صدا تولید می‌کند (معمولاً ۲۰ تا ۱۸۰۰۰ هرتز) و نسبت به صداهای گذرا واکنش بسیار بالائی دارد. از میکروفن خازنی برای صدابرداری بسیار حساس استفاده می‌شود (صدابرداری در صحنه‌های متحرک و ایستا) به‌ویژه هنگامی که منبع صوتی در فاصلهٔ دور قرار دارد (به‌صورت میکروفن آویز در ارکسترهای بزرگ). از طرف دیگر می‌توان این میکروفن را به‌عنوان بوم صدا، بوم دستی، پایه‌ای و آویز نیز به‌کار گرفت.
پاسخ فرکانسی میکروفون چیست

بهاره آماده

این نوع میکروفن نیز، نوع خاصی از میکروفن خازنی است که کاربرد وسیعی به عنوان میکروفن شخصی یا میکروفن مخفی دارد و دارای کیفیت خوبی در صدابرداری است. این نوع نسبتاً ارزان و کوچک میکروفن دارای دیافراگم پلاستیکی است که بار الکترو استاتیک ‘دایم’ دارد؛ از این‌رو به ولتاژ قطبی نیاز نخواهد داشت. تقویت‌کنندهٔ کوچکی که با باتری کار می‌کند در محفظهٔ میکروفن کار گذاشته شده‌است. در اثر کهنه شدن و کار کردن زیاد، اشکالاتی در عملکرد این میکروفن پدید می‌آید؛ از جمله، از بین رفتن فرکانس‌های بالا، کاهش حساسی و افزایش نوفهٔ زمینه. اختلالات در این میکروفن بر اثر رطوبت زیاد، بخار، حرارت و گرد و خاک سرعت بیشتری می‌گیرد.

میکروفون‌های ریبون اولین میکروفون‌های هدایتی (directional) بودند که از لحاظ تجاری به موفقیت رسیدند و در دوره طلایی رادیو کاربرد وسیعی داشتند. امروزه میکروفون‌های ریبون، با تلاش شرکت‌هایی مانند Royer، در حال بازگشتن به عرصه صدا هستند. میکروفون‌های ریبون به جای سطح فشار صدا (SPL) به سرعت مولکول‌های هوا واکنش نشان می‌دهند و در آن‌ها المان معلق و بسیار کوچکی در یک میدان مغناطیسی قوی حرکت می‌کنند. در کاربردهای استودیویی این تفاوت عملکردی مهم نیست، هرچند می‌تواند در حین ضبط در فضای باز و در روزهایی که باد می‌وزد حیاتی باشد! میکروفون‌های ریبون قدیمی مانند RCA ۴۴ و ۷۷DX بیش از اندازه ظریف و حساس بودند؛ میکروفون‌های ریبون امروزی – مانند Royer R۱۲۱ و R۱۲۲ – طوری طراحی شده‌اند که تحمل استفاده سنگین استودیویی را داشته باشند.

میکروفون‌های USB یکی از پیشرفت‌های جدید در فناوری میکروفون هستند و دارای تمام اجزای میکروفون‌های سنتی می‌باشند: کپسول، دیافراگم و غیره. تفاوت این میکروفون در داشتن دو مدار اضافی است: یک پری آمپلی فایر داخلی و یک مبدل آنالوگ به دیجیتال (A/D). پری آمپلی فایر اتصال میکروفون به میکسر یا پری آمپلی فایر میکروفون خارجی را غیرضروری می‌سازد. مبدل A/D خروجی میکروفون را از آنالوگ (ولتاژ) به دیجیتال (داده) تبدیل می‌کند، تا بتواند به‌طور مستقیم وارد رایانه شود و توسط نرم‌افزار ضبط خوانده شود. این میکروفون ضبط دیجیتال پرتابل را بسیار آسان می‌کند. تنها کافی است میکروفون را به رایانه متصل کنید، نرم‌افزار DAW را اجرا نمایید و کلید ضبط را بزنید!

طی سال‌های اخیر، روند رشد ارتباطات بدون سیم با ظهور تلفن‌های سلولی جهش بزرگی نمود. این درحالیست که در سال ۲۰۰۳ ارتباطات بی‌سیم یکصدمین سالگرد تولد خود را جشن گرفت. صد سال پیش و در تاریخ ۱۹ ژوئن ۱۹۰۳ نخستین پیام تلگراف بدون سیم برفراز آتلانتیک تا انگلستان توسط رئیس‌جمهور روزولت مخابره شد و این نقطه آغاز ارتباطات بی‌سیم و تولد آن به‌شمار می‌رود، بطوریکه امروزه ارتباطات بی‌سیم به گونه‌ای در ابعاد زندگی ما نفوذ کرده‌است. میکروفن‌های بی‌سیم نیز از این موضوع مستثنی نیستند و هم‌اکنون بیش از ۲۰۰ نوع مختلف از این میکروفن‌ها توسط سازندگان در سرتاسر دنیا تولید و عرضه می‌شوند.

یک سیستم میکروفن بی‌سیم، معمولاً متشکل از سه بخش اصلی شامل: میکروفون، فرستنده و گیرنده است. اما آنچه که قابلیت حذف سیم را نسبت به سیستم‌های میکروفن معمولی به این تجهیزات می‌بخشد، قطعاً اجزاء فرستنده و گیرنده آن می‌باشند. بخش فرستنده این تجهیزات معمولاً در قالب یک مجموعه و به همراه بخش میکروفن و فاقد سیم، ادغام و عرضه می‌شوند.

در سیستم‌های جدید میکروفن بدون سیم، دو آنتن مختلف، یکی بر روی بخش فرستنده و دیگری بر روی قسمت گیرنده وجود دارد. هنگامیکه فاصله فرستنده از آنتن گیرنده بیش از حد مجاز افزایش می‌یابد، در این حالت صدا و سیگنال‌های رادیویی دچار تحریف و نویز می‌شوند. به علاوه استفاده از امواج بالای فرکانسی باند (UHF) که دارای طول موج کوتاه تری نسبت به (VHF) می‌باشند، باعث کاهش بازتابش سیگنال‌ها در محیط مورد استفاده می‌شود.

میکروفن یا صدابَر[۱] (به فرانسوی: microphone) دستگاه یا حسگری است که صدا را به جریان الکتریسیته تبدیل می‌کند.

میکروفن (به شکل محاوره‌ای مایک نامیده می‌شود(/ maɪk /) وسیله‌ای است که صوت را به الکتریسیته و نیز حسگری است که صوت را به سیگنال‌های الکتریکی تبدیل می‌کند. در سال ۱۸۷۶، امیل برلاینر نخستین میکروفن را اختراع کرد که به عنوان فرستنده‌ی صدا در تلفن‌ها به کار برده شد. میکروفن‌ها کاربردهای زیادی در تلفن، ضبط صوت، سیستم‌های کارائوکه، سمعک، ساخت فیلم و انیمیشن، مهندسی صوت، تلفن‌های رادیویی خصوصی (همانند واکی تاکی اما در مسافت‌های بیشتر)، بلند گوهای دستی، ساخت برنامه‌های رادیویی و تلویزیونی، ضبط صدا در رایانه‌ها، سیستم‌های تشخیص گفتار، voIP و نیز کاربردهای غیر صوتی (خارج از محدوده شنوایی انسان (از ۲۰ تا ۲۰۰۰۰ کیلو هرتز)) مانند بررسی فراصوت و سیستم‌های عیب‌یابی دارند.
امروزه بیشتر میکروفن‌ها از سیستم‌های القای الکترو مغناطیسی (میکروفن‌های پویا (دینامیک))، تغییر گنجایش خازنی (میکروفن‌های خازنی (کندانسر))، تنش پیزوالکتریسیته و سوار سازی (مدولاسیون) نوری برای تولید سیگنال الکتریکی از امواج مکانیکی بهره می‌برند. هر میکروفون دارای چهار خصوصیت اصلی است:

انواع میکروفون ها از نظر ساختاری به دو نوع دینامیکی و خازنی تقسیم می شوند ولی از نظر کاربرد میکروفون ها دارای انواعی مانند یقه ای، سخنرانی، استودیو و… هستند.

در میکروفن‌های دینامیک، سیگنال صدا با حرکت کردن یک هادی در میان یک میدان مغناطیسی ایجاد می‌شود. در بیشتر میکروفون‌های دینامیک یک دیافراگم بسیار باریک و سبک در پاسخ به فشار هوا حرکت می‌کند. حرکت دیافراگم باعث حرکت یک سیم پیچ صدای معلق در میان یک میدان مغناطیسی می‌شود، و منجر به ایجاد جریان الکتریکی کوچکی می‌شود. میکروفون‌های دینامیک حساسیت کمتری (در مقابل فشار هوا و فرکانس‌های بالا) نسبت به میکروفون‌های خازنی دارند و معمولاً می‌توانند در شرایط سخت تری کار کنند. همچنین این میکروفون‌ها ارزان‌تر هستند و برای ضبط صدای درامز و گیتار الکتریک مناسب تر می‌باشند. مناسب‌ترین میکروفون برای snare میکروفون Shure SM۵۷ (که برای آمپلی فایر گیتار نیز عالی هستند). بسیاری از مهندسان از میکروفون Sennheiser MD۴۲۱ برای toms و AKG D۱۱۲ برای باس درام استفاده می‌کنند.

اگر به دنبال وفاداری کامل به منبع صدا هستید، باید از میکروفون خازنی استفاده کنید. میکروفون‌های خازنی در مقابل میکروفون‌های دینامیک، واکنش بهتری نسبت به «سرعت» و تحرک امواج صوتی نشان می‌دهند. این سیستم مکانیکی ساده شامل یک دیافراگم نازک و کشیده شده‌است که در نزدیکی یک صفحه فلزی قرار گرفته‌است (backplate). این آرایش یک خازن ایجاد می‌کند که بار الکتریکی خود را از یک منبع خارجی دریافت می‌کند – باتری یا منبع برق اختصاصی، یا فانتوم پاور از میکسر. دیافراگم در پاسخ به تغییر فشار هوا به آرامی می‌لرزد و باعث تغییر ظرفیت خازن و ایجاد سیگنال خروجی میکروفون می‌شود. میکروفون‌های خازنی در دو نوع ترانزیستوری و لامپی و در اشکال و ابعاد مختلف تولید می‌شوند – اما همه آن‌ها بر اساس این اصول کار می‌کنند. برخلاف سایر میکروفن‌ها، میکروفن خازنی به مولد برق DC و یک پیش‌تقویت‌کننده احتیاج دارد.
میکروفن خازنی دارای معایبی است که بزرگی و حساسیت بیش از حد از آن جمله هستند. ضمناً در مقابل منابع صوتی بلند مجاور دچار واپیچیدگی خواهد شد.
این میکروفن کیفیت بسیار خوبی از صدا تولید می‌کند (معمولاً ۲۰ تا ۱۸۰۰۰ هرتز) و نسبت به صداهای گذرا واکنش بسیار بالائی دارد. از میکروفن خازنی برای صدابرداری بسیار حساس استفاده می‌شود (صدابرداری در صحنه‌های متحرک و ایستا) به‌ویژه هنگامی که منبع صوتی در فاصلهٔ دور قرار دارد (به‌صورت میکروفن آویز در ارکسترهای بزرگ). از طرف دیگر می‌توان این میکروفن را به‌عنوان بوم صدا، بوم دستی، پایه‌ای و آویز نیز به‌کار گرفت.
پاسخ فرکانسی میکروفون چیست

بهاره آماده

این نوع میکروفن نیز، نوع خاصی از میکروفن خازنی است که کاربرد وسیعی به عنوان میکروفن شخصی یا میکروفن مخفی دارد و دارای کیفیت خوبی در صدابرداری است. این نوع نسبتاً ارزان و کوچک میکروفن دارای دیافراگم پلاستیکی است که بار الکترو استاتیک ‘دایم’ دارد؛ از این‌رو به ولتاژ قطبی نیاز نخواهد داشت. تقویت‌کنندهٔ کوچکی که با باتری کار می‌کند در محفظهٔ میکروفن کار گذاشته شده‌است. در اثر کهنه شدن و کار کردن زیاد، اشکالاتی در عملکرد این میکروفن پدید می‌آید؛ از جمله، از بین رفتن فرکانس‌های بالا، کاهش حساسی و افزایش نوفهٔ زمینه. اختلالات در این میکروفن بر اثر رطوبت زیاد، بخار، حرارت و گرد و خاک سرعت بیشتری می‌گیرد.

میکروفون‌های ریبون اولین میکروفون‌های هدایتی (directional) بودند که از لحاظ تجاری به موفقیت رسیدند و در دوره طلایی رادیو کاربرد وسیعی داشتند. امروزه میکروفون‌های ریبون، با تلاش شرکت‌هایی مانند Royer، در حال بازگشتن به عرصه صدا هستند. میکروفون‌های ریبون به جای سطح فشار صدا (SPL) به سرعت مولکول‌های هوا واکنش نشان می‌دهند و در آن‌ها المان معلق و بسیار کوچکی در یک میدان مغناطیسی قوی حرکت می‌کنند. در کاربردهای استودیویی این تفاوت عملکردی مهم نیست، هرچند می‌تواند در حین ضبط در فضای باز و در روزهایی که باد می‌وزد حیاتی باشد! میکروفون‌های ریبون قدیمی مانند RCA ۴۴ و ۷۷DX بیش از اندازه ظریف و حساس بودند؛ میکروفون‌های ریبون امروزی – مانند Royer R۱۲۱ و R۱۲۲ – طوری طراحی شده‌اند که تحمل استفاده سنگین استودیویی را داشته باشند.

میکروفون‌های USB یکی از پیشرفت‌های جدید در فناوری میکروفون هستند و دارای تمام اجزای میکروفون‌های سنتی می‌باشند: کپسول، دیافراگم و غیره. تفاوت این میکروفون در داشتن دو مدار اضافی است: یک پری آمپلی فایر داخلی و یک مبدل آنالوگ به دیجیتال (A/D). پری آمپلی فایر اتصال میکروفون به میکسر یا پری آمپلی فایر میکروفون خارجی را غیرضروری می‌سازد. مبدل A/D خروجی میکروفون را از آنالوگ (ولتاژ) به دیجیتال (داده) تبدیل می‌کند، تا بتواند به‌طور مستقیم وارد رایانه شود و توسط نرم‌افزار ضبط خوانده شود. این میکروفون ضبط دیجیتال پرتابل را بسیار آسان می‌کند. تنها کافی است میکروفون را به رایانه متصل کنید، نرم‌افزار DAW را اجرا نمایید و کلید ضبط را بزنید!

طی سال‌های اخیر، روند رشد ارتباطات بدون سیم با ظهور تلفن‌های سلولی جهش بزرگی نمود. این درحالیست که در سال ۲۰۰۳ ارتباطات بی‌سیم یکصدمین سالگرد تولد خود را جشن گرفت. صد سال پیش و در تاریخ ۱۹ ژوئن ۱۹۰۳ نخستین پیام تلگراف بدون سیم برفراز آتلانتیک تا انگلستان توسط رئیس‌جمهور روزولت مخابره شد و این نقطه آغاز ارتباطات بی‌سیم و تولد آن به‌شمار می‌رود، بطوریکه امروزه ارتباطات بی‌سیم به گونه‌ای در ابعاد زندگی ما نفوذ کرده‌است. میکروفن‌های بی‌سیم نیز از این موضوع مستثنی نیستند و هم‌اکنون بیش از ۲۰۰ نوع مختلف از این میکروفن‌ها توسط سازندگان در سرتاسر دنیا تولید و عرضه می‌شوند.

یک سیستم میکروفن بی‌سیم، معمولاً متشکل از سه بخش اصلی شامل: میکروفون، فرستنده و گیرنده است. اما آنچه که قابلیت حذف سیم را نسبت به سیستم‌های میکروفن معمولی به این تجهیزات می‌بخشد، قطعاً اجزاء فرستنده و گیرنده آن می‌باشند. بخش فرستنده این تجهیزات معمولاً در قالب یک مجموعه و به همراه بخش میکروفن و فاقد سیم، ادغام و عرضه می‌شوند.

در سیستم‌های جدید میکروفن بدون سیم، دو آنتن مختلف، یکی بر روی بخش فرستنده و دیگری بر روی قسمت گیرنده وجود دارد. هنگامیکه فاصله فرستنده از آنتن گیرنده بیش از حد مجاز افزایش می‌یابد، در این حالت صدا و سیگنال‌های رادیویی دچار تحریف و نویز می‌شوند. به علاوه استفاده از امواج بالای فرکانسی باند (UHF) که دارای طول موج کوتاه تری نسبت به (VHF) می‌باشند، باعث کاهش بازتابش سیگنال‌ها در محیط مورد استفاده می‌شود.

( بخش چهارم )

پاسخ فرکانسی (سرعت فرکانس)

برای سال های بسیار منحنی پاسخ فرکانسی، اولین رویکرد در برآورد تبدیل طیف تعادل منبع صدای یک میکروفن بوده است . به موازات این اندازه گیری علمی، طیف گسترده ای از واژگان بر اساس تجربه عملیاتی، ساخته شده است تا به عنوان مکمل محدودیت های این اندازه گیری های اساسی مورد استفاده قرار گیرند. این واژگان (dry”, “bright”, “boomy”, “resonant”, “metallic”, etc.” ) می باشند.

استفاده از توصیف ظاهری در هر زبان، یکی از ویژگی های اساسی است و دارای یک رنگ خاص می باشد، اما متاسفانه در خیلی از موارد افراد از تفسیر زبان های دیگر عاجز می مانند . اما این نشان دهنده این واقعیت است که در حال حاضر روش های اندازه گیری کافی جهت مشخص کردن این جنبه از میکروفن کنفرانس در دسترس نیست..

به نظر می رسد که اندازه گیری فرکانس منتشر شده، می تواند تنها تعادل کلی مربوط به آهنگ صدای پایه را مشخص کند و این بدان معناست که ما نباید به امید به دست آوردن اطلاعات بیش از حد از تنها یک نوع از اندازه گیری و همچنین دانش مربوط به تفسیر جنبه های مختلف این ویژگی از میکروفن کنفرانس ها باشیم، که هنوز هم به صورت ابتدایی هستند. محور پاسخ قطعا از اهمیت اساسی برخوردار است، اما پاسخ محور مولود ها و بازتاب اول ، نقش مهمی از تعادل مربوط به آهنگ صدا در ذهن ما ایفا می کند . یکی دیگر از عوامل موثر در پاسخ فرکانسی زمان، اغلب به نام “آبشار” شناخته می شود . به همین دلیل است که پاسخ فرکانسی یک میکروفن کنفرانس در دوره اندازه گیری چند میلی ثانیه پس از دریافت سیگنال ، محرک صوتی دریافت کرده است .پاسخ فرکانسی میکروفون چیست

در شکل زیر اندازه گیری جالب پاسخ فرکانس یک میکروفن و بلندگو ارائه شده است که توسط جکی گرین ( موسوم به اندازه گیری فرکانس Hebrock ) صورت گرفته است .

  

“Waterfall” Response of a Microphone – Figure reproduced from AES preprint 4516 (Hebrock, Stratham & Kraft) : Fig ure 8 – Mic #8

 به نظر می رسد که این “آبشار ” نوع اندازه گیری برجسته رزونانس های مختلف در پاسخ فرکانسی میکروفون ها را نشان می دهد، که می توان در برخی از میکروفن ها شنید . محققان می گویند که در یک تجزیه و تحلیل ، پاسخ فرکانسی باید از همان نوع از تولید اطلاعات پیروی کند .

Copyright © 2017- ® تمامی حقوق برای گلدویژن محفوظ است

ارسال شده در تاریخ آگوست 10, 2019 در راهنمای خرید, مقالات برگزیده | ۱۴ دیدگاه

هنگامی که قصد خرید میکروفن جدید دارید، با انواع میکروفن ها که دارای طیف متنوعی از قیمت هستند، مواجه می شوید. گستردگی ویژگی ‌ها و مشخصات صدها مدل میکروفن موجود، گیج کننده است و اگر در این زمینه اطلاعات کافی نداشته باشید، مقایسه این ویژگی ‌ها در کنار قیمت ‌های گوناگون می ‌تواند برایتان دردسرساز باشد. به طور کلی این امر منطقی است که قیمت یک میکروفن نشان ‌دهنده کیفیت صدای تولیدی آن باشد. درحقیقت، بسیاری از مدل ‌ها، ساختارهای اصلی میکروفن های بسیار گران قیمت را کپی کرده اند.

درک تفاوت ‌کارکرد انواع میکروفن و اینکه هر یک به چه منظوری به کار گرفته می ‌شوند، شما را در انتخاب صحیح و ارتقاء کار اجرا و ضبط یاری می کند. برای اینکه در زمان انتخاب میکروفن، بنا بر بودجه و نیازهای خود بتوانید بهترین مورد را برگزینید، این راهنمای تفصیلی ویژگی‌ های مهم بسیاری از انواع میکروفن را در مدل‌ های مختلف، پوشش می‌ دهد. همچنین در صورت تمایل برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید با کارشناسان ما در دیجی صدا تماس بگیرید.

در هنگام انتخاب یک میکروفن جدید مهم‌ ترین چیزی که باید از خود بپرسید این است که می‌ خواهید از آن برای چه کاری استفاده کنید. آیا می‌ خواهید آن را بر روی صحنه جهت آواز یا بلند کردن صدای یک ساز بکار بگیرید؟ آیا آن را برای ضبط صدا در استودیو خانگی می‌ خواهید؟ یا اینکه به دنبال مدلی هستید که بتوانید در هر دو حالت، از آن بهره ببرید؟

شما ‌باید میکروفن را هم با شرایطی که در آن کار می‌ کنید تطبیق دهید و هم با لوازمی که می ‌خواهید میکروفن را در کنار آنها استفاده کنید. برای نمونه، به نظر عاقلانه نیست که میلیون ها تومان بابت یک میکروفن Neumann هزینه نمایید، آن هم تنها برای ضبط نسخه آزمایشی (ساده) موسیقی در استودیو اتاق خوابتان، چرا که از جهت آکوستیکی (آوایی، صوتی) ایده ‌آل نیست؛ همچنین ‌باید این میکروفن را با یک mic-preamp همراه کنید، که این خود هزینه ‌های شما را افزایش می ‌دهد. در صورتی که شاید یک میکروفن مقرون به صرفه (ارزان‌تر) که حساسیت (صوتی) کم ‌تری دارد، انتخاب بهتری باشد.پاسخ فرکانسی میکروفون چیست

اگر دنبال انتخاب میکروفنی هستید که هم در استودیو و هم بر روی صحنه به کارتان بیاید، برخی مدل‌ ها در این زمینه کارآیی بهتری از خود نشان می ‌دهند. برای مثال مدل Shure SM57 یک میکروفن پر طرفدار است که برای هر دو موقعیت کارکردهای گسترده ‌ای دارد.

به‌دست آوردن اطلاعات پایه درباره ویژگی ‌های میکروفن و اصطلاحات مربوط به آن‌ها به شما کمک می‌ کند که هنگام خرید میکروفن ، بهترین گزینه را به درستی و متناسب با نیازهایتان انتخاب کنید. در این قسمت به بیان مشخصات و اصطلاحات اولیه ‌ای که معمولا در دفترچه راهنمای میکروفن ها با آنها مواجه می‌ شوید، می پردازیم.

خوب است بدانید مطالعه پست هایی پیرامون خرید میکروفن بی سیم، خرید میکسر و خرید اسپیکر و بلندگو به شما کمک می کند در دنیای پرسروصدای میکروفن ها، بتوانید بهترین گزینه را برای خود انتخاب کنید.

الگوی قطبی عبارت است از شکلی از میدان حساسیت یک میکروفن، یا راستاهایی که صدای میکروفن در آن ‌ جهت ها پذیرفته و یا رد می‌شود. یک میکروفن چند قطبی نسبت به همه صداهایی که از جهات مختلف می ‌آیند واکنش نشان می‌دهد (پاسخ‌گو است). یک میکروفن دو سویه که به عنوان میکروفن figure 8 هم شناخته می شود، صداهایی را که از جهت ‌های شرق و غرب می ‌آیند، برداشت می کند؛ در حالی‌ که مانع صداهایی می‌شود که از جهت‌های شمال و جنوب به آن می ‌رسند. میکروفن یک سویه متداول ‌ترین نوع میکروفن بوده و دارای سه الگوی قطبی متداول می باشد که عبارت است از:

هر سه الگو صداهای پشت و خارج از محور را که از پشت میکروفن و یا کناره‌ های آن می ‌رسند، رد می ‌کنند.

تفاوت اصلی سوپر کاردیود و هایپر کاردیود در میزان برداشت صدا از اطراف و پشت میکروفن می باشد، در مدل سوپر کاردیود صدای کمتری به نسبت هایپر کاردیود برداشت می شود.

برخی میکروفن ها چند الگویی هستند. به بیان دیگر، تغییر الگوهای قطبی آنها به وسیله یک سوئیچ یا کپسول ‌های قابل تعویض، امکان‌پذیر است. (یعنی از حالت چند سویه چند جهتی به حالت کاردیود). این قابلیت امکان تطبیق ‌پذیری میکروفن را برای تنظیمات محیط‌ های کاری مختلف فراهم می‌کند.

پاسخ (واکنش) فرکانسی به دامنه فرکانس ‌هایی برمی‌ گردد که یک میکروفن دریافت می‌ کند. این دامنه به‌ وسیله پایین ‌ترین و بالاترین حد فرکانسی در واحد هرتز نمایش داده می ‌شود. یک میکروفن با دامنه پاسخ فرکانسی حدود 80Hz تا 15KHz می ‌تواند انتخاب مناسبی برای صدای یک خواننده باشد. با این حال برای دریافت صدای سازهای زهی و طبلی، ‌باید به دنبال یک میکروفن با دامنه فرکانس آغازی پایین‌تر یعنی حدود 50Hz باشید.

بسیار مهم است که پاسخ فرکانسی را تنها مبین دامنه کلی تولید شده توسط یک میکروفن بدانید. منحنی پاسخ فرکانسی چگونگی واکنش یک میکروفن در فرکانس ‌های مختلف را نشان می‌دهد. در این منحنی کلی، فراز و نشیب ‌هایی در مکان‌ های مشخص وجود دارد که ویژگی ‌های خاص یک میکروفن را مشخص کرده و قابلیت ‌های آن را برای امور گوناگون بیان می کنند. برای مثال، میکروفنی که برای صدای خواننده به‌ کار می‌ رود ممکن است در میانه دامنه بالایی یک افزایش ناگهانی داشته باشد که منجر به صاف‌ تر شدن و وضوح محسوس صدا شود.

حساسیت، نشانگر این است که یک میکروفن چطور می‌ تواند صدایی را شناسایی کند، که این مسأله برای سیستم‌ های مختلف بیان می‌شود. صرف ‌نظر از اینکه چه میکروفنی استفاده می کنید، شاید همین کافی باشد که بدانیم هر چه عدد مربوطه پایین‌ تر (کم‌تر) باشد، میکروفن حساس‌ تر خواهد بود.

SPL مخفف Sound Pressure Level (سطح فشار صدا) است که با واحد دسی‌ بل (dB) تعریف می‌ شود. این متغیر نشان‌ دهنده بالاترین صدایی (حجمی) است که یک میکروفن می ‌تواند آن را دریافت کند، و برای زمانی که میکروفن ‌باید با سازهای با صدای بلند مانند درام به کار رود، حائز اهمیت است. سطح میانگین این متغیر حدود dB 100 است و حداکثر حدود dB 130 است.

اثر مجاورت یک مشخصه محسوب نمی ‌شود، اما یک ویژگی مهم میکروفن است که گاهی اوقات به عنوان یک مشخصه بیان می‌شود. اثر همجواری باعث این است که بسامد های بم در اثر نزدیکی میکروفن به منبع بیشتر به چشم آمده و شنیده شوند. این مسأله باعث خوشایند خوانندگانی است که از میکروفن برای ایجاد افکت (تغییر صدا) استفاده می ‌کنند. یک کارشناس ضبط ‌باید میکروفنی را برای این کار انتخاب کند که از اثر همجواری قوی برای ساز برخوردار باشد تا صداهای بم آن را بهتر ارائه دهد. میکروفن های خازنی معمولا نسبت به میکروفن های دینامیکی اثر همجواری بیشتری تولید می‌ کنند.

ویژگی‌ های یک میکروفن به مواردی بیش از آن‌چه تاکنون خوانده‌ اید، مربوط می ‌شوند. ساختار تولید، نوع فلزات مورد استفاده و دقت ساخت، همگی می ‌توانند به طرز چشم ‌گیری بر کارایی آن اثرگذار باشند. از این رو بهتر است بگوییم تنها قیمت است که می ‌تواند ویژگی شاخص یک میکروفن باشد. درنظر داشته باشید که گوش دادن، بهترین راه برای تشخیص تفاوت بین یک میکروفن عالی و یک مدل نامرغوب در زمان خرید میکروفن است.

اکثر میکروفن ها را می ‌توان به دو دسته تفکیک کرد: میکروفن های دینامیک و میکروفن های خازنی، و این دسته ها را با تعدادی ویژگی ‌های متفاوت و خاص از هم جدا نمود. معمولا، میکروفن ‌‌های دینامیک نسبت به نمونه های خازنی مقاوم تر هستند، که این ویژگی آنها را برای اجرای روی صحنه مناسب ‌تر می ‌سازد. از سوی دیگر میکروفن های خازنی، حساس ‌تر و شفاف‌ تر هستند و بیش‌ تر برای ضبط در استودیو بکارگرفته می ‌شوند. البته این بیانی کلی ‌است، چرا که هم میکروفن های دینامیکی وجود دارد که در کارهای استودیو و ضبط به کار می ‌روند و هم‌ مدل‌ هایی از میکروفن های خازنی طراحی شده که از عهده سختی کار اجرای روی صحنه بر می‌ آیند.

تمایز دیگر بین این دو میکروفن مربوط به نیاز برق آنهاست است. میکروفن دینامیکی بدون یک منبع تغذیه کار می‌کند، در حالی‌ که بیشتر میکروفن های خازنی به یک باتری یا یک مولد توان فانتوم و پیش‌ تقویت‌کننده (متصل به منبع سیگنال)، یا یک مولد برق خارجی اختصاص یافته برای به کار افتادن نیاز دارند. بگزارید نگاه دقیق ‌تری به انواع مختلف میکروفن با توجه به اهداف خاص کاری شما، در دیجی صدا داشته باشیم.

میکروفن های دینامیکی از یک سیم پیچ (کویل) القایی استفاده می‌ کنند که به یک دیافراگم متصل شده و میان یک میدان مغناطیسی پایدار قرار می‌ گیرد. به محض اینکه دیافراگم حرکت کند، سیم پیچ هم جا به ‌جا می‌ شود، بنابراین ولتاژی که کویل تولید می ‌کند، تغییر می ‌یابد. این تغییرات دقیق در ولتاژ خروجی، صدای خروجی میکروفن را به وجود می ‌آورد.

این نوع میکروفن ها به طور کلی محکم و زمخت بوده و قابلیت بکارگیری SPL بسیار بالایی دارند. الگوی قطبی اکثر میکروفن های داینامیک کاردیود است. به این دلایل میکروفن های دینامیکی در شرایط صوتی اجراهای زنده عملکرد بهتری دارند، در حالی‌ که برخی مواقعی از آنها برای ضبط صدا هم استفاده می‌ شود. مدل Shure SM58 طی سال‌ های زیادی هم در شرایط استودیو و هم بر روی صحنه بکارگرفته شده است.

میکروفن ‌های دینامیکی مقرون به صرفه هستند، و بسیاری از سازندگان مشهور میکروفن، میکروفن های سری اقتصادی را می ‌سازند که برای هدف کاری شما با قیمتی بسیار پایین، کارآیی بسیار بالایی را در اختیارتان قرار می ‌دهند.

میکروفن های نواری با همان اصول میکروفن های دینامیکی کار می ‌کنند، اما به جای یک دیافراگم، در این میکروفن ها یک نوار باریک بکار رفته که برای تغییر ولتاژ به لرزش در می ‌آید. میکروفن های نواری در استودیوها برای ضبط صداها و دامنه وسیعی از سازهای مختلف بکار می ‌روند. این میکروفن ها صدا را ملایم (نرم) می ‌کنند و آن‌چه را که ضبط شده‌ است، خوش ‌آوا می ‌سازند. از جمله سازندگان مشهور میکروفن های نواری می‌توان به AEA Microphones, Beyer dynamic, Roger Labs اشاره کرد.

در سال‌ های اخیر، سازندگان میکروفن شروع به تولید مدل ‌هایی از میکروفن دینامیکی طراحی شده برای سازهای خاص نموده ‌اند. در این‌جا چند نمونه از آنها را بیان می‌ کنیم:

از آن جایی که هر حرکت و ضربه‌ ای بر روی درام صدای خاص خودش را ایجاد می ‌کند، میکروفن ها برای انواع طبل‌ ها، اسنیر، تام تام و سنج به صورت سفارشی طراحی می ‌شوند. هر میکروفن یک منحنی پاسخ و شناسه معین دارد که مختص هر طبلی است که برای آن بکار می ‌رود. به خاطر قابلیت این نوع میکروفن در کار با فرکانس ‌ها و صداهای بالا همراه با ضربه ‌های سریع، میکروفن های خازنی با قطر کم برای دریافت صداهای سنج به کار می ‌روند.

میکروفن ‌های درام معمولا در یک بسته چهار یا پنج یا تعداد بیشتری میکروفن به فروش می‌رسند که هم از جهت هزینه مقرون به صرفه است و هم خیال شما را بابت داشتن تمام گستره صداهایی که در یک ست درام پوشش داده می ‌شوند، راحت می‌ کند.

این نوع میکروفن ‌‌ها معمولا کوچک و سبک هستند و پاسخ فرکانسی مناسب برای سازهای مختلف دارند؛ هم‌ چنین به روشی خاص به bell و یا بدنه ساز متصل می ‌شوند. این میکروفن ها چون بر روی ساز نصب می شوند، همراه با حرکت ساز با آن جا به ‌جا شده و به هنرمندان آزادی حرکت هم می ‌دهند. گیره‌های موجود بر روی میکروفن، برای نصب بهتر و سریع تر بر روی سازهای ویولون، ویولن سل و کنترباس بهبود یافته اند.

میکروفن های  bullet به طور خاص برای نوازندگان سازدهنی طراحی شده اند و به خاطر پوشش گرد و کوتاهی که دارند به راحتی در دست نوازنده در کنار سازدهنی قرار می‌ گیرند و اجزای دیافراگم کریستالی آنها صداهایی ایجاد می‌ کند که باب میل نوازندگان ساز دهنی است.

علی ‌رغم اینکه از جهت الکترونیکی شبیه میکروفن های سیمی هستند، برخورداری از فرستنده و گیرنده بی سیم در آنها آزادی عمل بیشتری برای حرکت ایجاد می کند. یک فرستنده در بدنه میکروفن که منبع تغذیه آن از باتری است، سیگنال میکروفن را به دریافت‌ کننده ای که به یک میکسر یا سیستم  PA متصل است، انتقال می دهد. سیگنال از طریق فرکانس ‌های رادیویی منتقل می ‌شود. اکثر سیستم‌ های بی‌ سیم از فرکانس‌ های دیجیتال، UHF و VHF استفاده می ‌کنند.

سیستم ‌های میکروفن بی‌ سیم که صدای خوبی پخش می‌ کنند، معمولا پهنای باند UHF را مورد استفاده قرار می دهند و تداخل ‌های ایجاد شده به وسیله دستگاه‌ هایی مثل رادیو، تلفن‌های بی‌سیم، بازکننده ‌های الکترونیکی درها و حتی تجهیزات نوری فلوئورسنت توسط مدارهای دیجیتالی شناسایی و حذف می ‌شوند.

راه‌ دیگر برای این که میکروفن ‌های بی‌ سیم با کیفیت بهتری با مشکلات دریافت سیگنال برخورد کنند، بهره گیری از تکنولوژی True Diversity است. دریافت کننده‌ هایی که True Diversity نامیده می ‌شوند شامل دو قطعه (ماژول) رادیویی مجزا هستند، که هر یک به آنتن خاص خودش متصل است. وقتی که تداخل شناسایی می‌شود، یک مدار، سیگنال‌ های دریافتی از دو ماژول/آنتن را مقایسه کرده و آن سیگنالی را انتخاب می‌ کند که به نسبت تمیزتر و با کیفیت ‌تر است.

مهم است به یاد داشته‌ باشیم که فرکانس ‌های دریافت ‌کننده‌ باید با فرکانس ‌های میکروفن ‌مطابقت داده شوند. البته زمانی که یک سیستم بی سیم کامل را تهیه می ‌کنید از آنجا که فرکانس ‌ها از سوی سازندگان تطبیق داده می ‌شوند، جای نگرانی وجود ندارد، اما اگر میکروفن ‌را جدا از دریافت‌ کننده ‌خریداری می‌ کنید، لازم است درباره اینکه هر دو بر روی یک پهنای باند کار می ‌کنند، مطمئن شوید.

میکروفن های بی‌سیم، به اشکال گوناگونی تولید می ‌شوند که شامل مدل‌ های دستی، یقه ای و هدمیک هستند.با توجه به جدا بودن میکروفن از پایه‌ میکروفن و کابل، سیستم ‌های میکروفن بی‌سیم به نوازندگان آزادی حرکت بر روی صحنه را می ‌دهند. سیستم‌ های بی‌ سیمی هم برای نوازندگان سازهای بادی برنجی و بادی و زهی وجود دارد که در اصل میکروفن ‌‌های بی ‌سیم کوچک تری هستند که بر روی سازها نصب می ‌شوند.

هم زمان با معرفی میکروفن ها که انتخاب مناسبی برای کار موسیقی هستند، اطلاعاتی پیرامون بهترین نمونه ‌های کاربرد میکروفن در مدل ‌های مختلف در اختیار شما قرار می دهیم. در نظر داشته باشید که اکثر میکروفن های روی صحنه، برای خوانندگان بکار می ‌روند، بر این اساس، شما انتخاب ‌های فراوانی از میان میکروفن های دینامیکی برای این کار در اختیار خواهید داشت.

در میکروفن های خازنی، یک دیافراگم هدایت کننده (رسانا) در نزدیکی یک صفحه فلزی که صفحه پس ‌زمینه نامیده می‌ شود، قرار دارد که یک خازن را به وجود می‌ آورد. پر شدن این خازن به وسیله یک ولتاژ الکتریکی کوچک صورت می گیرد. وقتی که فشار امواج صوت موجب لرزش دیافراگم می ‌شوند، تغییر فاصله بین خازن و صفحه پس ‌زمینه، تغییر در ولتاژ خروجی را به دنبال دارد. این خروجی متغیر، سیگنال الکترونیکی میکروفن را تولید می ‌کند.

میکروفن های خازنی از یک منبع تغذیه خارجی مانند باتری و یا منبع تغذیه میکسر (فانتوم پاور) از طریق ورودی ‌میکروفن، استفاده می ‌کنند. امروزه بیشتر میکسرها در ورودی ‌میکروفن یک منبع تغذیه موقت دارند، اما اگر شما از یک میکسر قدیمی استفاده می‌ کنید، پیش از خرید میکروفن خازنی اطمینان حاصل کنید که میکسر فانتوم پاور داشته باشد.

انواع مختلفی از میکروفن ‌های خازنی وجود دارد که اکثر آنها برای ضبط صدا و تعداد کمی برای پخش صدای زنده مثل بلند کردن بیش از حد صدای گروه کر، پیانو و سازهای زهی آکوستیک و برخی سازهای کوبه‌ ای مثل سنج ‌ها به کار می ‌روند.

میکروفن های خازنی با دیافراگم بزرگ، دیافراگم ‌هایی از سه چهارم اینچ تا یک اینچ دارند. آنها معمولا بسیار حساس هستند و اکثرا به یک منبع تغذیه خارجی نیاز دارند، هم‌ چنین وضعیت نصبشان به صورت معلق است تا از لرزش ‌های خارجی دور نگه داشته شوند.اندازه بزرگ این میکروفن ها و ضرورت نصب معلق، آنها را برای کاربردهایی مثل بلندکردن صدای درام که در آن محدودیت فضا وجود دارد، نامناسب نموده است اما برای ضبط صدا و برای گستره وسیعی از سازها، فوق‌العاده مناسب هستند. به همین دلیل است که بیشتر به عنوان میکروفن چند منظوره ضبط صدا در استودیوها به کار می‌ روند.

همان ‌طور که ممکن است شما هم حدس زده باشید، بهترین میکروفن ها در این دسته، می‌ توانند بسیار گران قیمت باشند، این در حالی است که تعدادی از مدل ‌های مقرون به‌ صرفه نیز در طی سال ‌های اخیر تولید شده است. این مدل‌ ها، که قیمت مناسب‌ تری دارند، از همان طراحی میکروفن های گران قیمت بهره می برند و به خوبی پاسخ‌ گوی ضبط های غیرحرفه‌ ای هستند.پاسخ فرکانسی میکروفون چیست

یک نوع دیگر میکروفن خازنی، میکروفن خازنی پهنای جانبی هستند که معمولا یک صفحه (مشبک) بزرگ و صاف بر روی یک دیافراگم بزرگ دارند. این میکروفن‌ ها به صورت افقی نصب می ‌شوند و یک زاویه ۹۰ درجه را از طرفین پوشش می ‌دهند. در نتیجه اگر این میکروفن به صورت عمودی نگه داشته شود این طور به نظر می‌رسد که صدای خواننده در حال پخش از دو سوی آن است و به همین خاطر این نام بر روی آن گذاشته شده است.

معمولا، میکروفن ‌های دو دیافراگمی مشابه میکروفن های با دیافراگم بزرگ هستند، با این تفاوت که دارای دو دیافراگم هستند که در دو سوی مخالف یکدیگر جای‌ گذاری شده‌ است. به صورت طبیعی، میکروفن دو دیافراگمی برای ضبط دو صدایی ‌ها (دوئت‌ها) یا گروه‌ های بزرگ بسیار مناسب بوده و برای دریافت سیگنال‌ های محیط اتاق بسیار عالی هستند. یک میکروفن خازنی دو دیافراگمی بهتر و آسان تر از دو میکروفن تک دیافراگمی، دو منبع صوتی هم زمان را بالانس (تنظیم) می‌کند.

میکروفن هایی که طی سال ‌های گذشته در استودیوهای ضبط و پخش با آنها سر و کار داشتید، میکروفن ‌های خازنی تیوبی بودند. از آنجایی که این میکروفن ها طوری ساخته می شوند تا آن‌چه را که ضبط شده است به نحوی اصلاح و مطلوب نمایند – چیزی شبیه به یک تقویت کننده صدای گیتار که صدا را به صورت خوشایندی در می‌ آورد- هنوز هم در استودیو های تخصصی (حرفه‌ای) بکار می‌ روند. این نوع میکروفن به یک منبع تغذیه اختصاصی، یک میکسر مجهز به فانتوم پاور و یا یک پیش تقویت کننده میکروفن که یک ولتاژ صحیح را مهیا می‌ کند، احتیاج دارد.

این میکروفن ها با دیافراگمی با قطر یک دوم اینچ یا کمتر، در بسیاری از کارهای مختلف ضبط صدا مورد استفاده بوده و گاهی هم می ‌توان آنها را برای شرایط پخش زنده تنظیم نمود.این نوع میکروفن به خصوص در تولید دوباره صداهای با فرکانس بسیار بالا و منبع‌ های صوتی که صدای آنها به سرعت تغییر کرده و یا فراز و فرود های ناگهانی دارد، بسیار مناسب هستند. یکی از کاربردهای معمول این میکروفن‌ بلند کردن بیش از حد صدای سنج است. مشابه دیگر میکروفن‌ های خازنی، این میکروفن‌ ها هم برای بکار افتادن به یک منبع تغذیه یا باتری احتیاج دارند.

مقبولیت قابل توجه ضبط صدا بر پایه تکنولوژی های کامپیوتری، روش ضبط موسیقی را هم متحول کرده است. هنگامی که موسیقی را از طریق کارت صدای کامپیوتر مسیریابی (روت) می ‌کنید، امکانات فراوانی در دسترس شماست که گستره‌ ای از ایستگاه ‌های کاری پیچیده صوتی دیجیتال (DAWs) و بردهای میکس دیجیتال تا تداخل ‌های ساده ایجاد کننده اتصالات برای یک میکروفن و یا یک ساز را در بر می‌ گیرد.

ساده‌ ترین نوع آن، میکروفن ‌هایی هستند که با USB تغذیه می ‌شوند که با یک پلاگ ‘n’ به خوبی کار می ‌کنند. این میکروفن ها که از نظر اقتصادی هم به صرفه اند، انتخابی معقول برای کسانی هستند که به دنبال راه‌ حلی مناسب و سریع می ‌گردند. به هر حال شما چه تازه اول راه  ضبط صدا و یا یک پادکستر تازه‌ کار باشید، وقتی به یک راه‌ حل سریع و مستقیم احتیاج دارید، میکروفن های USB انتخابی مناسب خواهند بود.

امروزه میکروفن‌ های سازگار با USB بسیاری وجود دارند که هم شامل انواع میکروفن خازنی می ‌شوند و هم شامل انواع میکروفن های دینامیکی که برای کاربردهای خاصی مثل بلند کردن صدای خواننده و ساز بکار می ‌روند. بسیاری از کارهای صوتی یکپارچه با برنامه ‌های کاربردی اندروید و  iOS که موبایل‌ های هوشمند و تبلت ‌ها را به یک استودیو ضبط قابل حمل تبدیل کرده‌ اند، انجام می ‌شود.

میکروفن‌ های shotgun یک الگوی قطبی گسترده و بسیار باریک دارند و معمولا برای پخش گزارش رخداد های ورزشی به کار می ‌روند زیرا در دریافت منابع صدای با فاصله زیاد بسیار کارآمد هستند.

این میکروفن ها معمولا بر روی یک سطح مثل کف زمین، میز، سقف یا دیوار قرار می ‌گیرند و صداها را دریافت می‌ کنند. میکروفن های چندوجهی می ‌توانند کاربردهای مختلفی داشته باشند و معمولا هم در جایگاه‌ های مخصوص ارائه در کنفرانس ‌ها، اتاق جلسات و استودیوها بکارگرفته می ‌شوند. این میکروفن با توجه به کاربردهای مختلف تقویت صدا، برای محیط‌ های بزرگ بسیار مناسب هستند.

این سوئیچ ها در بسیاری از میکروفن های خازنی وجود دارند و چندکاربردی بودن (تطبیق‌پذیری بودن) آنها را افزایش می‌ دهند. کلید کاهش تدریجی، موجب تغییر گستره فرکانس می‌ شود که معمولا پاسخ فرکانسی را کاهش داده و یا آن را تحت سطح خاصی قطع می ‌کند. کلید کاهش تدریجی در محیط‌ های صوتی زنده برای کاهش سر و صدا به کار می ‌رود.

کاهش تدریجی باس (بم بودن صدا) تقویت کننده توان PA را از درگیر شدن با فرکانس ‌های کمتر از توان خود باز می دارد. در کار ضبط صدا کاهش تدریجی باس موجب افزایش کیفیت (وضوح) صدا می ‌شود. کلیدهای تضعیف باس، صدا و حساسیت میکروفن را تغییر داده و موجب می ‌شوند که یک منبع صدای بلند بر دریافت میکروفن غالب نشود، در نتیجه باعث حذف اعوجاج و درهم ‌ریختگی صدا می ‌شوند.

تجهیز استودیوی خانگی با انتخاب میکروفن های چندکاره و پایه ‌های میکروفن می ‌تواند هزینه‌ های زیادی در پی داشته باشد. به جای آن شما می ‌توانید گروه موسیقی خود را با انتخاب مجموعه‌ ای از میکروفن های مناسب صحنه و پایه‌های آنها مجهز کنید. این بسته‌ ها شامل اجزائی سازگار با هم هستند و به شکل قابل توجهی در مقایسه با خرید این اجزا به صورت جداگانه در هزینه‌ ها صرفه ‌جویی خواهد شد.

تجهیزات جانبی بسیاری برای میکروفن ها وجود دارد که برای کارآیی بیشتر عملکرد آنها طراحی شده‌اند. برخی از این لوازم، شامل پایه ‌های میکروفن، کابل ‌ها، و گیره ها کاملا ضروری هستند. دیگر موارد مثل پاپ فیلتر و صفحات ایزوله هم می ‌توانند با توجه به اینکه کجا و چگونه از میکروفن ها استفاده شود، حائز اهمیت باشند.

یکی از مفیدترین کارهایی که شما می ‌توانید برای انتخاب و خرید میکروفن خوب انجام دهید، جست ‌و جوی مدل ‌های قدیمی است. از دیگران هم در مورد میکروفن هایی که استفاده می‌ کنند، سوال کنید. گزارش ‌ها و نقدهایی را که توسط متخصصان صداگذاری نوشته شده است، مطالعه کنید و هم چنین به نظرات و پیشنهادهای مشتریان در دیجی صدا هم نگاهی بیندازید.

راه دیگر، استفاده از محصولات شرکت ‌های مشهوری است که متخصص ساخت میکروفن هستند. بسیاری از این شرکت ‌ها مدل‌ های ارزان قیمت هم دارند که صدای خوبی نیز پخش می ‌کنند.

برای ضبط صدا، هر چه بیشتر هزینه کنید، کار ضبط کیفیت بیشتری خواهد داشت، پس بهتر است از مدل ‌های ارزان قیمت صرف نظر کنید. در نظر داشته باشید که اگرچه هرچقدر بیشتر پرداخت می‌ کنید، میکروفن بهتری هم خواهید داشت؛ اما واقع بین باشید، بودجه خودتان را مد نظر داشته و در مورد انتخابی که مناسب کار شماست مطمئن شوید. کیفیت کلی میکروفن ‌باید با کیفیت صوتی بقیه زنجیره سیگنال کار شما هم‌ خوانی داشته باشد.

برای یک DJ که نیاز دارد هر از چند گاهی در طول اجرا با مخاطبانش صحبت کند، یک میکروفن ارزان قیمت می ‌تواند کاملا مناسب باشد. اگر شما یک میکروفن خوانندگی برای گروه زیرزمینی خود می ‌خواهید، یک میکروفن نسبتا ارزان قیمت، مناسب خواهد بود.

اکتبر 5, 2019

بسیار سپاسگذارم از راهنمایی خوب شما.

آوریل 18, 2020

با درود
ممنون از مقاله اما بسیار کلی هستش و در ضمن فقط برای کارخودتون گذاشتید
خیلی ها مثل من فقط دنبال یک میکروفون خوب و ارزون برای کامپیوتر میگردن تا باهاش چت کنن

مثلا اینا اصلا چی هستن؟

فرکانس پاسخ‌گویی
۳۰
امپدانس خروجی
۱۰ اهم
فیلتر نرم کنندگی صدا
دارد
فیلتر برش فرکانس‌های پایین
دارد
حساسیت
۵۸ دسی بل
یکی دیگشون
۴۴ دسی بل حساسیت داره و اون یکی نوشته ۵۸ – ۰٫۱۵ دسی بل و فرکانس پاسخ‌گویی ۲۰HZ-20KHZ
این ها یعنی چی؟
این چند نوع فیلتر بودنش بهتره یا نبودنش؟ حساسیت کمتر باشه بهتره یا بیشتر ( منظورم عددش هست- برای چت کردن و نه آواز و استفاده در ظبط صدای ساز)
پاسخگویی چی؟ اون بهتره برای چت کردن چه عدد داشته باشه
ممنون میشم پاسخ بدید چون خیلی ها مثل من که دنبال یه میکروفون ساده برای چت با دوستانشون میگردن توی گوگل این سایت رو پیدا میکنن و میان ولی چیزی دستشون رو نمیگره
زنده باشید

آوریل 20, 2020

سلام دوست عزیز
این مقاله راهنمای خرید میکروفن های حرفه ای می باشد و کسی که قصد خرید چنین میکروفن راداشته باشد به این اطلاعات نیاز دارد.

آوریل 24, 2020

سلام عزیزم من در کار گویندگی و خواندن کتاب صوتی خیلی مبتدی هستم….. میکرفنی نیاز دارم تا بتوانم صدای خوب و گوشنواز تولید کند… برای ارائه تست صدا لازم دارم. پشنهاد شما با توجه به مناسب بودن قیمت چیست…… متشکرم اگر نوع و قیمت میکروفن را بفرمایید و چه لوازم چانبی نیار دارم بجز لب تاب… ممنون میشم راهنمایی کامل نمایید…. واقعیت من نمیتونم زیاد هزینه کنم……. اگر زودتر راهنمایی کنید بزرگواری کردین……

می 2, 2020

سلام
برای اتصال میکروفن به لپ تاپ یا باد از میکروفن های usb استفاده کنید که مستقیم وصل می شوند. اما اگر بخواهید حرفه ای تر عمل کنید بهتر است یک میکسر usb تهیه کنید و میکروفن را به میکسر متصل و سپس میکسر را به لپ تاپ وصل کنید.

می 4, 2020

ممنون از اطلاعاتتون
فقط برای پادکست یا ظبط صدا روی تصویر برای شروع میدونم که باید از میکروفون usb استفاده کنم ولی انواع زیاد با قیمت های مختلف من رو گیج کرده میتونید راهنمایی کنید؟ مثلا یه میکروفون ۳۰۰ یا ۴۰۰ هزار تومنی جوابگو هست؟

آوریل 30, 2020

سلام میکروفن دینامیکی خریدم که فیش اون کنان هست چون میخوام همزمان با یک کاندانسر استفاده کنم و دکمه فانتوم پاور مشترک هست برای دو ورودی مجبور شدم یک رابط کنان به جک ۶.۵ بگیرم ولی صدا بسیار ضعیف شده ،ممنون میشم راهنمایی کنین

می 2, 2020

سلام
نیازی به هیچ گونه تبدیلی نیست و با روشن کردن فانتو پاور مشکلی برای میکروفن داینامیک پیش نمی آید.

آوریل 30, 2020

ایا میتونه دلیلش منو بودن فیش ۶.۵ باشه و با فیش استریو درست بشه .سپاس

آوریل 30, 2020

متشکر ازمطالب وبسایت ، بسیار کامل و مفید هست دستمریزاد و سپاس فراوان

جولای 21, 2020

سلام خسته نباشید لطفا جواب بدید من میخام بدونم که برای کاور کردن موزیک… چجور میکروفونی باید بخرم میشه راهنمایی کنید یا مثلا یه مدل بگید؟

جولای 21, 2020

در صورت داشتن بودجه کافی باید میکروفن استودیویی تهیه کنید و در غیر اینصورت می توانید از انواع مدل میکروفن های دینامیک استفاد کنید

آگوست 3, 2020

با درود و روز شما بخیر
ممنون از امورش بسیار خوبتون
سوالی داشتم
۱- برای ضبط همزمان ساز اواز ( ویلن و اواز ایرانی ) ایا میشه از یک میکروفون کاردیود بطوری که خواننده و نوازنده به صورت زاویه دار نسبت به کانون میکروفون ( Vشکل ) قرار میگیرند استفاده کرد ؟
۲ – ایا از حالت ۸ ( روبروی هم در میکروفون های سه جهته ) میشه برای این کار استفاده کرد ؟
و در نهایت کدوم یک از این دو روش برای اجرای ساز و اواز ایرانی ( سنتی ) مناسب تره ؟
با تشکر از بزرگواری شما

آگوست 9, 2020

سلام روز بخیر
برای ضبط ویولن بهترین میکروفن پیکاپ است که روی خود ساز نصب می شود مانند مدل AKG C411PP. برای وکال هم از انواع میکروفن های استودیویی و یا مدل های معمولی تر (بسته به حرفه ای بودن کارتون) می توانید استفاده کنید.

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دیدگاه

نام *

ایمیل *

وب‌ سایت

ذخیره نام، ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی می‌نویسم.

18 5000 88 021

تمام حقوق برای دیجی صدا محفوظ است. هر گونه کپی برداری جزئی تنها با ذکر منبع بلامانع است و کپی برداری کلی شامل قوانین کپی رایت می باشد.

با IT-Planet دنیای آی‌تی را بهتر بشناسید

آموزش

سیاره‌آی‌تی

آیا تاکنون با عبارت 20Hz-20KHz روی جعبه‌ی هدفون یا اسپیکر روبرو شده‌اید؟ یکی از مشخصات هدفون یا به طور کلی سیستم‌های پخش صدا، قابلیت پخش صداهایی با فرکانس بسیار کم یا زیاد است. به عنوان مثال ممکن است روی جعبه‌ی محصول یا در صفحه‌ی مشخصات، عبارت 20Hz-20KHz درج شود که به معنی قدرت پخش صداهایی با فرکانس ۲۰ هرتز الی ۲۰ هزار هرتز است.

در این مقاله به بررسی مفهوم هرتز در سیستم‌های پخش صدا مثل بلندگو، سینمای خانگی، هدفون و هدست و ایرفون یا اسپیکر می‌پردازیم. با ما باشید.پاسخ فرکانسی میکروفون چیست


در هر سیستم پخش صدا که معمولی و برای شنوایی توسط انسان طراحی شده باشد، محدوده‌ی فرکانس‌هایی که قابلیت ایجاد و پخش شدن دارد، از چند ده هرتز شروع می‌شود و به عددی در حدود ۲۰ کیلوهرتز می‌رسد. به عنوان مثال ممکن است یک سیستم صوتی مرغوب بتواند صداهایی با فرکانس ۱۶ هرتز الی ۲۶ کیلوهرتز را پخش کند.

توجه کنید که ۲۰ کیلوهرتز معادل ۲۰ هزار هرتز است و کیلو مفهومی جز ۱۰۰۰ واحد ندارد. حال آنکه ممکن است در مورد وزن و توان و ولتاژ از واحد کیلوگرم و کیلووات و کیلوولت استفاده شود.

اما منظور از ۱ هرتز چیست؟

هر هرتز به معنی ۱ نوسان در ثانیه است. Hertz نام دانشمندی است که مفهوم فرکانس را مطرح کرده و از این رو برای بیان تعداد نوسان در ثانیه، از هرتز استفاده می‌شود.

در مورد صدا، ۱ هرتز به معنی یک بار جلو و عقب رفتن دیافراگم بلندگو است و طبعاً ۲۰ کیلوهرتز به معنی ۲۰ هزار بار جلو و عقب رفتن دیافراگم است که البته چیزی نیست که حس لامسه‌ی انگشتان دست، آن را به راحتی تشخیص دهد.

برای اطلاعات بیشتر در مورد انواع بلندگو که صداهای بم یا زیر را پخش می‌کنند و به خصوص آشنایی با Woofer یا ساب، به مقاله‌ای دیگر از بخش دانش‌نامه‌ی سیاره‌ی آی‌تی توجه فرمایید:

ممکن است در یک سیستم پخش صدا، برخی بلندگوها فقط صداهای بم با فرکانس ۴ الی ۱۰۰ هرتز را پخش کنند اما در صفحه‌ی مشخصات کلی سیستم، پاسخ فرکانسی یا همان محدوده‌ی پخش صدا، ۴ هرتز الی ۲۶ کیلوهرتز عنوان شود.

اغلب وسایل پخش موسیقی و لوازم صوتی، عملاً صداهایی در محدوده‌ی ۸۰ هرتز الی ۱۵۰۰۰ هرتز را دریافت یا پخش می‌کنند. صداهایی با فرکانس کمتر یا بیشتر از این محدوده، از نظر قدرت، ضعیف‌تر پخش می‌شود و حتی در مورد برخی محصولات، برخلاف ادعای سازنده، قدرت پخش صدا عملاً در حد صفر دسی‌بل است!

اما آیا این ادعای کذب یک نقطه ضعف بزرگ و بسیار مهم است؟

توجه کنید که شنوایی انسان به گونه‌ای است که صداهایی در محدوده‌ی ۱ کیلوهرتز الی ۳ کیلوهرتز را بهتر از صداهایی بم‌تر یا زیرتر می‌شنود. به عبارت دیگر این صداها را حتی اگر قدرت کمی داشته باشند هم به خوبی می‌شنود اما در مورد صداهای بسیار نازک که فرکانس بیشتر از ۱۸ کیلوهرتز است، شنوایی انسان بسیار ضعیف عمل می‌کند و شاید اغلب افراد متوجه پخش شدن صدا نشوند! در مورد صداهای بم با فرکانس کمتر از ۱۶ هرتز هم همین‌طور است.

بنابراین می‌توان گفت که اگر هدفون یا اسپیکری، بتواند صداهایی با فرکانس بین ۴۰ تا ۱۵ کیلوهرتز را به خوبی پخش کند، اغلب کاربران را راضی می‌کند. لذا تفاوت خاصی بین هدفونی که پاسخ فرکانسی یا Frequency Response آن، 16-22000Hz است با هدستی که محدوده‌ی ۲۰ هرتز الی ۲۰ کیلوهرتز را پوشش می‌دهد، وجود ندارد اما معمولاً هدفون‌های مرغوب‌تر، پاسخ فرکانسی گسترده‌تری دارند.

بنابراین حین خرید محصول، علاوه بر توجه به پاسخ فرکانسی، بهتر است به نقد و بررسی‌های تخصصی و نظر مشتریانی که آن هدفون یا سیستم صوتی را خریداری کرده‌اند، توجه کنید. نمی‌توان صرفاً با توجه به اعتبار یک برند، اعداد روی بسته‌بندی محصول یا نقد و بررسی‌های یک شخص یا وب‌سایت خاص، تصمیم‌گیری کرد.

سیاره‌ی ‌آی‌تی

مهندسی مکانیک، عاشق موسیقی، انیمه و فیلم هنری، نقاشی و خطاطی و همین‌طور بازی‌های نقش‌آفرینی جذاب. علاقه‌مند به دنیای تکنولوژی و به ویژه کامپیوتر، موبایل و تبلت.

هدفون‌های وایرلس یا بی‌سیم انواع مختلفی دارند. برخی دارای میکروفون هستند که به آنها هدست یا هندزفری گفته می‌شود. برخی مبتنی بر بلوتوث طراحی شده‌اند و قابلیت اتصال به محصولاتی با سیستم عامل اندروید و حتی لپ‌تاپ‌های ویندوزی و غیره را دارند و برخی دیگر دارای دانگل USB خاصی برای برقراری ارتباط بی‌سیم هستند. ابعاد و اندازه‌ی هدست‌ها و هنزفری‌های بلوتوثی نیز متنوع است. برخی از نوع Earbud‌ هستند و داخل گوش پنهان می‌شوند و برخی دیگر روی سر قرار می‌گیرند و بزرگ هستند. عمر باتری این محصولات بسیار متفاوت است.

در سیستم عامل ویندوز اگر چند کارت صدا داشته باشیم، ویندوز در هر لحظه صدا را به یکی از این وسایل هدایت می‌کند. اما می‌توان با نصب کردن برخی نرم‌افزارهای جانبی کاری کرد که صدای یک نرم‌افزار از یک خروجی پخش شود و صدای نرم‌افزار دیگر از یک خروجی متفاوت. به عنوان مثال صدای موسیقی از اسپیکر پخش شود و صدای فیلمی که تماشا می‌کنیم از هدست USB که خود دارای کارت صدای مجزا است.

یک روش ساده‌ی تست کردن میکروفون، خرابی میکروفون و بررسی بلندی صدای میکروفون در ویندوز ۱۰ این است که صدای میکروفون را از طریق اسپیکر یا هدفون بشنوید. شنیدن صدایی که میکروفون دریافت می‌کند از طریق اسپیکر، کاربردهای دیگری نیز دارد. به عنوان مثال در مراسم و جشن‌ها می‌توانید برای اجرای زنده‌ی موسیقی و خوانندگی از این روش استفاده کنید.

یکی از انواع میکروفون‌های حرفه‌ای، میکروفون XLR است. این نوع میکروفون در استدیوها و ایستگاه‌های رادیو و همین‌طور اجرای زنده به کار می‌رود و کابل خاصی دارد که برای انتقال بهتر سیگنال صدا و ایزوله کردن و جلوگیری از اضافه شدن نویزها، عالی است. برای استفاده از این میکروفون‌ها، علاوه بر خود میکروفون، به میکسر یا مبدل خاصی نیاز است که توان مورد نیاز را تأمین کند و تبدیل لازم را انجام دهد.

برای نوشتن کد از

CODE

استفاده کنید.به عبارت دیگر قبل و بعد از کد

  و 

تایپ کنید.

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

document.getElementById(“comment”).setAttribute( “id”, “af3e7fe8eba372700d1aa3bcd22f2de0” );document.getElementById(“ac8fea9f75”).setAttribute( “id”, “comment” );

نام:

ایمیل:

برای دنبال کردن نظرات و پاسخ‌ها، پایین صفحات سایت یا صفحه‌ی ۲۰۰ دیدگاه آخر را دنبال بفرمایید.

بازنشر مطالب در رسانه‌ها تنها با ذکر نویسنده و نام منبع:
it-planet.irمجاز است.


بررسی و مقایسه انواع میکروفون ها



طراحی سایت توسط
آیدیانت

تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به فروشگاه رباتیک و الکترونیک است . RoboeQ

اینتوتک دری رو به دنیای تکنولوژی

در این مقاله می‌خواهیم به برخی سوالات مهم پاسخ بدهیم که مهم‌ترین مورد این است که صدا چطور ایجاد می‌شود؟ و در ادامه تعاریف فرکانس و دامنه‌ی موج صوتی و شدت صوت بر حسب دسی‌بل را مشخص کنیم.

مشخصات یک اسپیکر و هدست و یا گوشی و تبلت خوب از نظر کیفیت صدا چیست؟ در ادامه با شدت صوت و شدت کاهش نویز بر حسب دسی‌بل، تداخل استریو، اعوجاج THD و پاسخ فرکانسی اسپیکر و هدست و سیستم صوتی آشنا می‌شویم.

در بررسی محصولاتی مثل گوشی، تبلت، اسپیکر و هدست با جدولی شبیه جدول زیر سروکار داریم که کمیت‌ها و اصطلاحات مختلفی در آن به کار رفته است. اینکه این اصطلاحات به چه معنی هستند و چه اهمیتی دارند موضوع این مقاله است. در واقع می‌خواهیم ببینیم برای خرید یک محصول صوتی چه پارامترهایی مهم است و چطور باید کیفیت صدا را ارزیابی نمود.

در دنیای فیزیکی شاید تمام پدیده‌ها حالت پیوسته داشته باشند و یا لااقل آن قدر تغییرات کم و کوچک باشد که نتوان تغییرات پله‌پله را به راحتی مشاهده کرد. در مورد صدا هم همین‌طور است یعنی صدا هم مثل یک موج سینوسی کامل، هیچ پله‌ای ندارد.پاسخ فرکانسی میکروفون چیست

لرزش یک جسم در هوا صدا ایجاد می‌‎کند.گوش انسان محدوده‌ی شنوایی 20 هرتز تا 20 کیلوهرتز دارد و در صفحه‌ی مشخصات بیشتر هدست‌ها، ایرفون‌ها، اسپیکرها و سایر تجهیزات صوتی بازه‌ی پاسخ فرکانسی کوچک‌تر از هزتز 15 الی 26 کیلوهرتز است. اما منظور از پاسخ فرکانسی چیست؟ این موضوع را در ادامه بررسی می‌کنیم لذا با دقت بخوانید.

فعلاً روشن است که:

صدا چیست و چطور ایجاد می‌شود؟

ماهیت صدا چیزی جز یک موج فشاری نیست. تنها کافی است جسمی در هوا مرتعش باشد و مولکول‌های را به صورت دسته‌جمعی به عقب و جلو حرکت می‌دهد.

اگر یک صفحه در هوای اطراف ما، با سرعت 20 بار در ثانیه که همان 20 هرتز است، جلو و عقب شود، صدای بمی می‌شنویم. ساب‌ووفر سیستم صوتی درایوری با دیافراگم منطعف است که می‌تواند با دامنه‌ی زیاد و در عوض فرکانس و سرعت کم، جلو عقب رفته و صدای بم و قوی ایجاد کند.

حال فرض کنید یکی از سیم‌های ویولون دوست ما با فرکانس 16 کیلوهرتز که در واقع فرکانس بالا و صدای ریزی است، در حال ارتعاش است. یک موج صوتی 16 کیلوهرتزی هم توسط گوش ما قابل تشخیص است. بنابراین صدای نازک آن را به خوبی متوجه می‌شویم.

بنابراین حالا می‌توان سراغ اسپیکر و بلندگو رفت و طرز کار آن را توضیح داد. یک بلندگو یا هدست را در نظر بگیرید که ساختار کلی آن مثل شکل زیر است:

تصویری از ساختار داخلی یک درایور یا بلندگو عبور

سیم‌پیچی درون یک آهن‌ربا قرار دارد که با عبور جریان برق، میدان مغناطیسی ایجاد می‌شود و سطحی که سیم‌پیچ به آن متصل است، به جلو و عقب حرکت می‌کند. البته صفحه‌ی مورد نظر ما حالت فنری دارد و در مقابل حرکت سیم‌پیچ مقاومت می‌کند. در تصویر فوق ورودی ما ممکن است به شکل یک سیگنال سینوسی باشد. سیم‌پیچ آهن‌ربا می‌شود و مرتباً جهت میدان مغناطیسی تولید شده، تغییر می‌کند. Cone یا همان سطح مخروطی شکل اسپیکر شما، با حرکت سیم‌پیچ ظریفی که از آن یاد کردیم، می‌لرزد و هوای اطراف خود را مرتباً متراکم و سپس منبسط می‌کند و این یعنی یک موج فشاری که به سرعت یعنی با سرعت صوت که در هوای معمولی 333 متر بر ثانیه است، پراکنده می‌شود.

محدوده‌ی شنوایی انسان همان‌طور که گفته شد 20 هرتز تا 20 کیلوهرتز است. به عبارتی دیگر اگر سرعت لرزش اجسام تولیدکننده‌ی صدا بین 20 بار تا 20 هزار بار در ثانیه باشد، صدای تولید شده را کم و بیش می‌شنویم.

دقت کنید که منظور از کم و بیش این است که برخی فرکانس‌ها را بهتر می‌شنویم و برخی را ضعیف‌تر تشخیص می‌دهیم.

در ضمن گوش من و شما یکسان نیست و ممکن است شما صدای 19 کیلوهرتزی را تشخیص بدهید اما بنده چیزی حس نکنم. وقتی پا به سن بگذاریم، قدرت شنوایی کمتر می‌شود به این معنی که صداها را ضعیف‌تر می‌شنویم و حتی برخی فرکانس‌ها را دیگر نمی‌شنویم.

هر چه صفحه‌ی لرزانی که از آن صحبت کردم با دامنه‌ی حرکت بیشتر به مولکول‌های هوا ضربه بزند، فشار ایجاد شده هم بیشتر خواهد بود.

اگر به روابط مکانیک حرکت رجوع کنیم، می‌توان یک رابطه‌ی کلی و ساده برای فشار صدا مشخص کرد. فرض می‌کنیم مولکول‌های مجاور سطح لرزان جرمی برابر با m دارند و با ضربه‌ای که به آنها وارد می‌شود، سرعت V می‌گیرند. بنابراین نیروی عمل و عکس‌العمل بین مولکول‌ها و سطح حاصلضرب m و V تقسیم بر مدت زمان ضربه خواهد بود.

بنابراین فشار با سرعت لرزش رابطه‌ی مستقیم دارد:

رابطه‌ی فشار موج صوتی با سرعت و دامنه

از طرفی سرعت لرزش صفحه یعنی سرعت رفت و برگشت آن، از تقسیم دامنه‌ی حرکت صفحه بر نصف مدت زمان یک رفت و برگشت کامل به دست می‌آید. لذا سرعت برخورد یا همان سرعت صفحه با دامنه‌ی حرکت صفحه و فرکانس لرزش متناسب است.

بنابراین در مجموع رابطه‌ای فشار با دامنه و فرکانس لرزش صفحه به صورت زیر است:

فشار صوتی با سرعت و دامنه‌ی حرکت دیافراگم بلندگو متناسب است

با مشخص شدن تعریف و مفهوم فشار صوتی، به قدرت صدا می‌رسیم. کمیتی که معمولاً بر حسب دسی‌بل بیان می‌شود. بل ما را به یاد گراهام بل، مخترع تلفن می‌اندازد.

یک دسی‌بل، یک دهم بل است. وقتی می‌گوییم فشار یک موج صوتی برابر با 1 بل است یعنی مقدار فشار صدا 10 به توان 1 برابر بیشتر از فشار مرجع است. رابطه‌ی زیر را بررسی کنید:

شدت صدا بر حسب دسی‌بل از فشار یا قدرت محاسبه می‌شود

شدت نویز دقیقاً مثل شدت صوت تعریف می‌شود اما عبارت نویز با صدا متفاوت است. نویز در حالت کلی صدای نامطلوبی مثل موسیقی پس‌زمینه یا صدای افراد حاضر در سالن موسیقی است اما آنچه معمول شده این است که نویز صداها و سیگنال‌هایی با فرکانس بالاست که به دلایل مختلف ایجاد شده‌اند و باید آنها را حذف کرد.

مثلاً یک میکروفون ساده می‌تواند صدای ما و بازتاب‌های مختلف آن را ضبط کند و به عبارتی صدایی با فرکانس بیشتر ایجاد کند که مطلوب نیست.

نویز در برابر سیگنال عادی و واقعی

در تصویر فوق سیگنال قرمز سیگنالی است که در آن نویز زیادی وجود دارد و با اضافه کردن فیلتر پایین‌گذر یا Low Pass می‌توان آن را به سیگنالی عاری از نویز بدل کرد. البته بخشی از صداهای واقعی و فرکانس بالا هم ممکن است حذف شود.

فیلتر پایین‌گذر فیلتری است که می‌توان امواج فرکانس پایین را عبور دهد و امواج فرکانس بالا را حذف کند.

در بنچ‌مارک هدست، میکروفون، اسپیکر، گوشی، تبلت و به طور کلی هر چیزی که مرتبط با صداست، اصطلاحی موسوم به Frequency Response به معنی پاسخ فرکانسی داریم.

منظور از پاسخ فرکانسی این است که ابزار موردنظر موج‌های صوتی مختلف را با چه شدتی تولید یا تقویت و یا برعکس، تضعیف می‌کند.

شاید تعجب کنید، تولید، تقویت و تضعیف! سه فرآیند کاملاً متفاوت. اما دقیقاً بخوانید تا ببینیم موضوع از چه قرار است.پاسخ فرکانسی میکروفون چیست

تولید صدا چیزی است که توسط اسپیکر یا بلندگو صورت می‌گیرد. البته هر یک از باندهای داخل اسپیکر را یک درایور می‌گوییم که واژه‌ی درست‌تری است چرا که ممکن است یک اسپیکر ساده دارای دو درایور به نام توییتر و بیس باشد. توییتر صدای ظریف را ایجاد می‌کند و بیس با دامنه‌ی حرکتی بالاتر و فرکانس پایین‌تر، صدای بم را به خوبی بازسازی می‌کند.

نمودار زیر پاسخ فرکانسی یک اسپیکر معمولی را نشان می‌دهد که می‌تواند صداهایی با فرکانس 20 تا 20 کیلوهرتز ایجاد کند:

نمودار پاسخ فرکانسی یک اسپیکر

محور عمودی فشار همان موج صوتی است که به آن اشاره کردیم و محور افقی همان فرکانس امواج است.

 اسپیکری خوب است که همه‌ی فرکانس‌های شنوایی انسان را ایجاد کند و در ضمن، فرکانس‌های مختلف را با شدت صوت صحیح و دقیق بازسازی کند.

لذا اسپیکر بعدی که پاسخ فرکانسی متعادل‌تری دارد، بهتر است البته دقت کنید که صدای پخش شده در این آزمون شامل تمام فرکانس‌ها با شدت مساوی بوده است!

نمودار پاسخ فرکانسی یک اسپیکر خوب

همان‌طور که گفته شد، یک روش ساده‌ی ارزیابی کیفیت اسپیکر استفاده از پاسخ فرکانسی آن است.

یک روش ساده‌تر استفاده از نرم‌افزار RightMark Audio Analyser است که به صورت مخفف RMAA گفته می‌شود. این نرم‌افزار صدایی با طرح مشخص ایجاد می‌کند که می‌توان آن را توسط اسپیکر پخش کرد و سپس با یک میکروفون حرفه‌ای نتیجه را با طرح داده شده مقایسه کرد. در این صورت آنچه به عنوان نتیجه‌ی بنچ‌مارک اعلام می‌شود، اختلاف شدت صوت است که ممکن است به صورت متوسط یا به صورت بیشترین اختلاف بیان شود.

این مقایسه در تصویر زیر قابل بررسی است:

پاسخ فرکانسی یک گوشی و مقایسه با ورودی

دقت کنید که در نمودار فوق، اسکیل محور افقی لگاریتمی و نه خطی است. فرکانس اولین و آخرین خط عمودی 20 هرتز و 20 کیلوهرتز است و بیان اختلاف شدت صدا تنها برای امواجی بین 20 تا 20 کیلوهرتز صورت می‌گیرد، یعنی اولین و آخرین خط عمودی در نمودار فوق.

مثلاً می‌توان گفت که گوشی HTC One V پاسخ فرکانسی زیر را دارد:

+0.11 db, -0.10 db

معنی این عبارت این است که این گوشی صدا را حداکثر 0.11 دسی‌بل افزایش یا 0.10 دسی‌بل کاهش می‌دهد.

اما آمپلی‌فایر که تلفظ دقیق آن اَمپلی‌فایر است چیست و چه رابطه‌ای با اسپیکر دارد؟

کار امپلی‌فایر امپلفای کردن یا همان تقویت سیگنال است. شاید بتوان یک هدست و ایرفون ساده را به کامپیوتر متصل کرد اما در مورد اسپیکرهای بزرگ این کار ممکن نیست یا حداقل احتمال آسیب دیدن چیپ‌ست صدا وجود دارد. لذا امپلی‌فایر سیگنال ضعیف جک هدفون یا خروجی‌های دیگر را گرفته و تقویت می‌کند و سپس به درایورهای صدا در اسپیکرهای مختلف می‌دهد.

امپلی‌فایرها هم مثل اسپیکر در فرکانس‌های مختلف رفتاری یکسانی ندارند و می‌توان پاسخ فرکانسی آنها را اندازه‌گیری کرد. البته معمولاً مدار امپلی‌فایر در حد اسپیکر نوسانی ظاهر نمی‌شود و رفتار آن ثبات بیشتری دارد.

همان‌طور که شدت صدای اسپیکر را با فشار صوتی و بر حسب دسی‌بل بیان کردیم، می‌توان شدت کاهش صدا در میکروفون‌ها را هم به همین صورت بیان کرد. Noise Cancellation یا حذف نویز که گاهی با عبارت Noise Reduction یا کاهش نویز بیان می‌شود، یک ویژگی و قابلیت بسیار مهم برای میکروفون است، مخصوصاً میکروفون‌هایی که قرار است تنها صدای انسان را ضبط کنند.

در مورد اینکه نویز چیست صحبت کردیم، حال به روش‌های حذف نویز می‌پردازیم.

میکروفون دقیقاً عکس کار یک اسپیکر را انجام می‌دهد، یعنی موج صوتی موج حرکت سیم‌پیچ و ایجاد الکتریسیته در آن می‌شود که به آن القای الکترومغناطیسی می‌گویند:

میکروفون موج صوتی را به الکتریسیته تبدیل می‌کند

ممکن است کنسل کردن نویز به صورت مکانیکی یا الکترونیکی صورت بگیرد. در حالت مکانیکی از اجزایی استفاده می‌شود که کارشان میرا (یا دمپ) کردن فرکانس‌های بالاست. اجسام لاستیکی معمولاً این کار را به نحو احسن انجام می‌دهند اما برای بهینه کردن این روش حذف نویز، می‌توان از لاستیک‌های مختلف و در اشکال متنوعی استفاده کرد. هر جنس و شکلی می‌تواند در مواجهه با امواج فرکانس بالا رفتار متفاوتی داشته باشد.

کاهش نویز با استفاده از قطعات و سیستم مکانیکی

روش دوم که الکترونیکی است، می‌تواند به دو شکل فیلتر نرم‌افزاری و سخت‌افزاری باشد. در هر دو صورت سیگنال‌هایی با فرکانس بالا از فیلتر عبور نمی‌کنند و حذف می‌شوند که قبلاً تحت عنوان فیلتر پایین‌گذر به آن اشاره کردم.

بیان میزان حذف نویز با نموداری مثل شکل زیر صورت می‌گیرد:

میزان کاهش نویز بر حسب دسی‌بل

در نمودار فوق سه هدست مختلف داریم که در فرکانس‌های مختلف، میزان کاهش نویز متفاوتی دارند. قطعاً نمی‌توان گفت که یکی از سه هدست بهترین است بلکه باید به کاربرد نگاه کرد. در مجموع هدست C در میان 3 هدست فرضی، بهترین عملکرد را دارد ولیکن اگرفرکانس خاصی موردنظر کاربر باشد، باید بیشتر دقت کرد.

مفهوم عبارتی مثل 60- دسی‌بل در بیان قدرت کاهش نویز یک میکروفون را در تصویر زیر جست‌وجو کنید:

میزان کاهش نویز در هدست‌های مختلف

سیگنال داده شده نویز است، هدست C با توانایی بیشتر خود آن را بیشتر فشرده کرده و به عبارتی دامنه یا شدت آن را به حداقل رسانده است.

اگر کاربرد دریافت و ضبط کردن صدای انسان یا سازهایی با صدای بم باشد، هدست A بهترین است چرا که شدت صدا را بیشتر کاهش داده است. اما وقتی به سایر فرکانس‌ها نگاه کنید، متوجه می‌شوید که کیفیت هدست C از نظر کاهش نویز بهتر است.

کاهش نویز را هم می‌توان به صورت بازه‌ای یا متوسط بیان کرد که حالت متوسط کاربرد بیشتری دارد.

مثلاً اگر بگوییم میکروفون یک تبلت سطح نویز 80- دسی‌بلی دارد به این معنی است که دامنه‌ی سیگنال نویز را به طور متوسط 80 دسی‌بل تضعیف می‌کند. بدیهی است که تبلتی که 90- دسی‌بل قدرت کاهش نویز دارد از نظر کاهش نویز باکیفیت‌تر است.

احتمالاً در عکاسی با محدوده‌ی دینامیکی یا Dynamic Range آشنایی دارید. نسبت بالاترین سطح روشنایی به پایین‌ترین سطح آن را محدوده‌ی دینامیکی می‌گوییم.

در صدا و دنیای اسپیکرها هم تعریف مشابهی داریم. نسبت بیشترین سطح سیگنال یا صدا به کمترین سطح آن که معمولاً فقط صدای نویز است، محدوده‌ی دینامیکی است.

به محدوده‌ی دینامیکی SNR یا Signal to Noise Ratio که نسبت سیگنال به نویز است هم گفته می‌شود. البته در حالت دیجیتال این دو اصطلاح یک معنی دارند ولیکن در حالت آنالوگ، SNR کمتر از محدوده‌ی دینامیکی است.

محدوده‌ی دینامیکی صدا و نسبت سیگنال به نویز

گوش انسان ضعیف‌ترین صداها و در عین حال صداهایی با شدت بسیار زیاد را می‌شنود ولیکن وقتی صداها با هم ترکیب شوند چطور؟

احتمالاً تمام صداهای ضعیف حذف می‌شوند و چیزی حس نمی‌کنیم.

در بنچ‌مارک‌های مربوط به اسپیکر و امپلی‌فایر با پخش کردن صداهای بلند و ضعیف به صورت هم‌زمان، مقدار محدوده‌ی دینامیکی محاسبه می‌شود. البته نه با گوش انسان بلکه با میکروفون‌های بسیار خوب.

مثلاً اگر بیشترین صدا، 100 دسی‌بل شدت داشته باشد و ضعیف‌ترین صدا 50 دسی‌بل، محدوده‌ی دینامیکی برابر با 50 دسی‌بل خواهد شد.

توجه کنید که دسی‌بل رابطه‌ی لگاریتمی داشت، لذا برای اینکه ببینیم شدت یک صدا چند برابر دیگری است، کافی شدت صوت دومین ابزار را از اولین ابزار کسر کنیم. تقسیم کردن شدت صدا کاملاً غلط است.

THD یا Total Harmonic Distortion یکی دیگر از کمیت‌های مهم در ارزیابی سیستم‌های صوتی است.

منظور از اعوجاج این است که سیگنال اصلی به هر شکلی تغییر کند. شاید ساده‌ترین نمونه‌ی آن وقتی است که صدای موسیقی را بیش از حد زیاد می‌کنیم و سیستم صوتی متشکل از امپلی‌فایر و اسپیکر، به حد اشباع خود می‌رسد و مجبور است بخشی از سیگنال را تغییر دهد. نمودار زیر یک مثال آن است:

نمونه‌ای از اعوجاج که با افزایش دامنه‌ی سیگنال رخ داده است

در نمودار فوق، منحنی آخر نتیجه‌ی افزایش شدید دامنه‌ی صداست. موج سینوسی دارای سطح حداکثری و حداقلی صاف شده که با سیگنال اصلی همخوانی ندارد.

اعوجاج پدیده‌ای است که به شکل‌های مختلف ایجاد می‌شود. اما نوع خاص آن، اعوجاج هارمونیک است. منظور از هارمونیک این است که موج یا سیگنال اصلی با امواجی که فرکانس بالاتری دارند ترکیب شود.

نمودار زیر را بررسی کنید که در آن منحنی اول خروجی سیستم است و منحنی دوم، موجی که می‌بایست ایجاد می‌شد:

اعوجاج هارمونیک موج سینوسی ورودی و ترکیب هارمونیک‌ها

موج Fundamental یا اصلی با هارمونیک‌های 3، 5، 7 و 9 ترکیب شده است و نتیجه موجی شبیه آن اما با اندکی تغییرات است.

منظور از هارمونیک 3 و 5، موجی شبیه موج اصلی است که فرکانس 3 و 5 برابری دارد.

مثلاً اگر صدای بیس 50 هرتزی باشد، هارمونیک سوم آن فرکانس 150 هرتزی و به عبارت دیگر دوره تناوب یک سوم دارد. مطمئناً صدای بیس 50 هرتزی که با هارمونیک سوم 150 هرتزی خود ترکیب شود، یک جور شنیده نمی‌شود و مطلوب است که اعوجاج صفر درصد باشد.

در تصویر زیر موج اصلی آبی رنگ است، موج نارنجی که فرکانس آن 5 برابر است، هارمونیک پنجم آن است. فرکانس یعنی تعداد تکرار در یک ثانیه و روشن است که موج سبز در هر تکرار موج آبی، سه بار تکرار می‌شود و لذا هارمونیک سوم آن است.

هارمونیک 3 و 5 یک موج سینوسی

InterModulation Distortion یا اعوجاج غیر هارمونیک نوع دیگر اعوجاج است که به شکل هارمونیک‌هایی از موج اصلی نیست. مثلاً موج اصلی می‌تواند ترکیب دو موج سینوسی با دو فرکانس مختلف باشد و در صورت رفتار غیرخطی سیستم صوتی، خروجی به همراه اعوجاجی که فرکانس آن مضرب فرکانس هیچ یک از دو موج نیست، آشکار شود.

فرکانس اعوجاج IMD جمع و یا تفریق فرکانس دو موج سینوسی است. مثلاً اگر دو موج 200 و 300 هرتزی داشته باشیم، ممکن است IMD دو موج دیگر با فرکانس 500 و 100 هرتز به این دو موج اضافه کند.

در شکل زیر دو موج سینوسی با دامنه‌ی بزرگ و فرکانس نزدیک به هم داریم و IMD دو موج دیگری است که به شکل قله‌های کوچک‌تر در دو طرف دو موج اصلی دیده می‌شوند:

اعوجاج غیرهارمونیک دو موج سینوسی

THD یا مجموع اعوجاج هارمونیک از تقسیم کردن توان تمام هارمونیک‌های اضافه شده به موج اصلی بر توان موج اصلی حاصل می‌شود. این کسر را می‌توان به صورت درصدی بیان کرد.

در مورد IMD یا اعوجاج غیر هارمونیک هم همین روش استفاده می‌شود.

روشن است که هر چه اعوجاج هارمونیک کمتر باشد، سیستم صوتی متشکل از امپلی‌فایر و اسپیکر و حتی خود میکروفون، کیفیت بالاتری دارد.

البته یادتان باشد که درصد اعوجاج هارمونیک بسیار کم است و به زحمت به چند درصد می‌رسد. اسپیکر و سیستم خوب THD کمتر از 1 درصد دارند.

نکته‌ی بسیار مهم دیگری که باید به آن توجه کنید، به خروجی هدفون گوشی‌ها و تبلت‌ها مربوط می‌شود که معمولاً مثل چیپ‌ست صدای قدرتمندی که روی مادربوردهای حرفه‌ایست، برای اتصال هر نوع هدفونی مناسب نیست.

به عبارت دیگر امپلی‌فایر ظریفی که در این وسایل به کار رفته، با درایورهای بزرگ یک هدست پیشرفته کمی مشکل دارد و مقدار THD ممکن است چند برابر بیشتر شود.

سیستم‌های صوتی بسیار قدیمی فقط یک خروجی داشتند و یا صدای اسپیکرهای مختلف یکسان بود اما حالت استریو یا دوتایی از دو اسپیکر برای پخش کردن دو صدای مختلف استفاده می‌کند و با این کار به صدا جهت می‌دهد.

حالت یک اسپیکری را Mono هم می‌گویند. البته مونو در حال حاضر به میکروفون‌های ساده محدود می‌شود و تقریباً استریو حالت اصلی تمام وسایل صوتی و تصویری است.

سیستم‌های 5.1 کاناله‌ و 7.1 کاناله هم به سرعت عمومیت پیدا کرده‌اند و خوشبختانه اصحاب سینما هم فیلم‌هایی با صدابرداری چند کاناله را در دستور کار قرار داده‌اند که تجربه‌ی جذابی از صدای جهت‌دار را برای بیننده فراهم می‌کند.

چیدمان و نام اسپیکرها در سیستم 7.1 کاناله

اما یک مشکل کوچک، تداخل استریو: بخشی از سیگنالی که قرار است در یکی از اسپیکرها پخش شود، به اسپیکر دیگر هم می‌رود و این تداخل واقعی و مطلوب نیست.

تداخل استریو چیزی است که در مورد هر سیستم صوتی رخ می‌دهد. منظورم بخشی از آن است که به خاطر شنیدن صدای اسپیکر سمت راست توسط گوش چپ رخ می‌دهد اما بخشی از آن که به سیستم صوتی برمی‌گردد، مطلوب نیست و به عبارت بهتر، نمی‌توان آن را از قبل پیش‌بینی کرد و اثر آن را صدابرداری و ویرایش صدا در نظر گرفت.

تداخل استریو به صورت طبیعی هم رخ می‌دهد

برای اندازه‌گیری تداخل استریو، یک سیگنال مشخص به عنوان ورودی به یکی از اسپیکرها داده می‌شود. اسپیکر دیگر می‌بایست در سکوت فعالیت کند اما کمی صدا ایجاد می‌کند. مقدار صدای ایجاد شده بر مقدار صدایی که سیگنال می‌بایست ایجاد کند تقسیم می‌شود و تداخل استریو به دست می‌آید.

با توضیحات فوق روشن است که تداخل استریو باید حداقل باشد. با توجه به اینکه شدت صدا بر حسب دسی‌بل اندازه‌گیری شده، تداخل استریو به صورت یک عدد منفی به دست می‌آید که هر چه کوچک‌تر باشد بهتر است.

البته چون مقدار تداخل استریو منفی است، هر چه عدد منفی بزرگ‌تری داشته باشیم بهتر است. مثلاً منفی 90 دسی‌بل بهتر از منفی 80 دسی‌بل است.

نکته‌ی دیگر این است که سیستم‌های صوتی رفتار یکسانی در فرکانس‌های مختلف نشان نمی‌دهند. ممکن است تداخل استریو در مورد صداهای فرکانس بالا بیشتر از صداهایی با فرکانس پایین باشد. لذا می‌توان میانگینی از تداخل استریو در فرکانس‌های مختلف را ملاک برتری یک سیستم صوتی در نظر گرفت.

تداخل استریو بر حسب دسی‌بل، هر چه منفی‌تر، بهتر

در نمودار فوق مقدار تداخل استریوی چهار چیپ‌ست صوتی ذکر شده است که در فرکانس‌های مختلف، مقدار آن کاملاً متفاوت است.

اینتوتک

مهندس مکانیک، دوست‌دار آی‌تی و عاشق دنیای موسیقی، طراحی و هنر، رنگ و نقش، موسیقی، انیمه و فیلم

اگر مانیتور یا تلویزیون را با کابل VGA به پورت یا تبدیل HDMI به VGA و همین‌طور دیسپلی‌پورت به VGA به کامپیوتر وصل کنیم، کیفیت تصویر کمی پایین‌تر از اتصال به وسیله‌ی HDMI یا DVI و همین‌طور دیسپلی‌پورت است، اما چرا؟

EMI یا Electromagnetic Interference یا تداخل الکترومغناطیسی پدیده‌ای مضر است که باعث می‌شود سیگنال تحت تأثیر امواج الکترومغناطیسی قرار بگیرند و کیفیت آن کاهش یابد.

عکاسی با فرمت RAW به معنی تهیه‌ی تصاویر با بالاترین کیفیت است. فرمت کم‌حجم JPEG حاصل کاهش نویز ، تغییر رنگ و روشنایی، افزایش وضوح لبه‌ها و اعمال افکت‌های پس‌پردازشی دیگر است که در دوربین‌های ساده‌تر کاربرد دارد.

در هدست 5.1 و 7.1 کاناله ، Soundstage یا تفکیک صدا با استفاده از چندین بلندگو در گوشی چپ و راست، بهبود یافته و صدا حالت محیطی و سه بعدی دارد.

برای نوشتن کد از

CODE

استفاده کنید.به عبارت دیگر قبل و بعد از کد

  و 

تایپ کنید.

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

document.getElementById(“comment”).setAttribute( “id”, “a7492b97323d7690fa53138605dd5b5f” );document.getElementById(“be79f63c79”).setAttribute( “id”, “comment” );

نام:

ایمیل:

برای دنبال کردن نظرات و پاسخ‌ها، پایین صفحات سایت یا صفحه‌ی ۲۰۰ دیدگاه آخر را دنبال بفرمایید.

پاسخ فرکانسی میکروفون چیست
پاسخ فرکانسی میکروفون چیست
0

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *